Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

17. 1.: Ceste v občini Lesično bodo popravili


Prebivalci vasi Gornje Lesično so pričeli popravljati občinsko cesto, ki veže vas Gaberje s cesto Planina-Kozje, Sprejeli so obveznost, da bodo opravili za 120.000 din prostovoljnega dela, in ker jim je OLO Celje-okolica prispeval 40.000 din, bodo svojo obveznost še zvišali.

V občini je mnogo kolovozov, ki vežejo več vasi in naselij in ki morejo le v poletnih mesecih služiti vprežni živini. Večino leta se pa vozovi s trpinčeno živino ugrezajo globoko v blato, na nekaterih mestih si morajo iskati celo izhod izven kolovoza. Po takih kolovozih tudi pešci nikamor ne pridejo, zato se poslužujejo ob obeh, straneh kolovoza travnikov in njiv, ki jih na več zaporednih mestih kar poševno prečkajo, s čemer povzročajo desetkrat večjo škodo, kakor bi bilo stroškov s popravili kolovozov. Prebivalci Gornjega Lesičnega so primer, kako je treba popravljati ceste in poti.

Razveseljiv je tudi predlog o gradnji ceste iz Drenika preko Klak do Zeč, od koder je že speljana na cesto Kozje-Buče. Ta sicer kratka cesta bi bila velikega pomena za vsa naselja v bližini proge. Spotoma bi imela priključek na Zdole in Belo, do koder gradi občina Kozje svojo cesto iz Šonovega. Zainteresirani kmetje bodo prispevali s prostovoljnim delom najmanj 300.000 din vrednosti. Gcftovo je, da se bo podpora merodajnih ravnala po učinku prostovoljnega dela.

V Bistrici si prav tako želijo podaljška ceste do vasi. V Ledinšci je bil zgrajen most čez potok, cestišča je bilo zgrajenega 1 km, manjka še kakšnih 800 metrov in pa popraviti bi bilo treba še nekaj metrov proge, ki jo je zasulo plazovje. Ker je bil za gradnjo ceste potrošen približno poldrug milijon, bi bilo škoda, da bi se ne izpeljala vsaj do vasi. Po okupatorju do tal požgani vasi Bistrica in Topolovo sta poznani vsem borcem, ki so se nekoč borili v Kozjanskem odredu.

Med vsemi gradnjami je nedvomno najvažnejša cesta Lesično-Polana-Virštanj-Golobinjek, ki jo je treba zgraditi le še 4 km. Ta predel bo imel najkrajšo zvezo ne le s Kozjanskim, temveč tudi s kraji ob gornji Sotli, z Mestinjem in Rogaško Slatino. Sem se bo približal ves zapadni del Kozjanskega, ki mu ostanejo prihranjeni veliki klanci pri Ključicah in Bučah. Ljudstvo je hvaležno OLO Celje-okolica, da je podprl dograditev te potrebne gospodarske prečnice.

Savinjski vestnik, 17. 1. 1953