Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zelena luč za rekonstrukcijo Kulturnega doma Šmarje pri Jelšah


Iz Občine Šmarje pri Jelšah so sporočili, da so po dvakratni neuspešni prijavi na razpise (leta 2008 in 2009), končno le uspeli pridobiti nepovratna sredstva za sofinanciranje prepotrebne rekonstrukcije več 35 let starega objekta Kulturnega doma v Šmarju pri Jelšah.

Minuli teden so namreč z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo prejeli sklep o sofinanciranju projekta Rekonstrukcija  Kulturnega doma Šmarje pri Jelšah v višini 892.822 evrov iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Skupna vrednost projekta, ki ga ima občina umeščenega v Načrtu razvojnih programov od leta 2012 do 2015 s predvideno izvedbo v letih 2012 in 2014, znaša 1.683.743 eur. 

Za izvedbo je pridobljena projektna dokumentacija, pridobljeno gradbeno dovoljenje. Razpis za izbiro najugodnejšega izvajalca bo objavljen takoj po sprejetju in objavi proračuna v mesecu januarju.

V objektu kulturnega doma, ki je bil zgrajen leta 1978, je dvorana s 300 sedeži, večnamenski prostor – avla oz. mala dvorana s 120 sedeži, prostori KS Šmarje pri Jelšah in v sosednjem traktu še knjižnica z upravnimi in ostalimi prostori. Po več kot 30-letni intenzivni uporabi je oprema in odrska tehnika povsem iztrošena, zastarela je scenska tehnika, neprimeren je dostop v zaodrje, velike so toplotne izgube, ni klimatizacije. Akustika v dvorani je slaba, izhoda iz dvorane sta iz vidika požarne varnosti neustrezna. Dvorana je zaradi starosti in navedenih pomanjkljivosti nujno potrebna temeljite prenove.

S predvideno rekonstrukcijo bodo izboljšali ogrevanje in klimatizacijo v dvorani, požarna varnost, odrsko tehniko, pomožne prostore in sanitarije. Prizidek na južni strani bo služil potrebam odrske tehnike in prostorom zaodrja v prizidku, na vzhodni strani pa bodo požarne stopnice, prizidek na severni strani pa bo imel funkcijo veternika informacijske niše in garderobe.

V rekonstrukcijo -prenovo bo zajetih skupno 659 m5 obstoječih prostorov ( velika dvorana, oder, projekcijski prostori,  skladišče, garderobe igralcev, sanitarije, hodnik, požarni izhod,  stopnišče). Dozidanih bo skupno 208 m2. V pritličju bo dozidanih 83 m2 prostorov (veternik glavnega vhoda, požarno stopnišče, prostor za klimate), v nadstropju pa bo dozidanih 125 m2  (požarno stopnišče, zaodrje, prostor za vleke).

Vir in foto: Občina Šmarje pri Jelšah