Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Podčetrtek: srečanje župana z gospodarstveniki in podjetniki (video)


Minuli konec tedna je v Zeleni dvorani Apart hotela Rosa v Termah Olimia potekalo tradicionalno srečanje župana s podjetniki in gospodarstveniki. Župan občine Podčetrtek Peter Misja je znova izrazil navdušenje nad gospodarsko uspešnim letom, ki so ga zaznamovali številni uspešno realizirani projekti in uspešna črpanja evropskih sredstev.

Namen vsakoletnega srečanja je pregled storjenega v letu, ki se izteka ter načrti za prihodnje leto. Po mnenju Misje je bilo leto 2012 izredno uspešno, izpostavil je dva državna projekta, ki sta pomembno zaznamovala okoliš – izgradnja mostu Miljana in krožišče pri Termah Olimia. Največji izvedeni projekt v občini je nedvomno izgradnja kanalizacijskega sistema v Imenem, ki je v fazi poskusnega delovanja in predvidoma spomladi naslednje leto bodo nanj priklopili prve uporabnike. 

Misja je med drugim izpostavil številne prenove in izgradnje cest v letu, ki se izteka, tudi številne kanalizacijske sisteme, pomagali so pri izgradnji Športnega parka v olju ob Sotli. Ob tem je omenil tudi dva projekta, ki nista bila v planu v začetku leta 2012, to je ureditev trškega jedra v Podčetrtku in stare šole s pomočjo evropskih sredstev.  

Od neizvedenih projektov v letu 2012 je Misja izpostavil dislocirano enoto doma starejših, k čemur je prispeval tudi zakon o uravnoteženju financ, a je prepričan, da bo projekt zaključen v letu 2013. V naslednjem letu se bo v občini Podčetrtek veliko gradilo. V začetku decembra je namreč prišel sklep o izgradnji vodovodnih sistemov v sedmih občinah, nadaljevala pa se bo tudi izgradnja kolesarskih stez.   

 

Misja se je na srečanju zahvalil za sodelovanje podjetnikom in gospodarstvenikom, s katerimi odlično sodelujejo in je kot župan ponosen na to. Zaželel jim je vse dobro v letu, ki prihaja, zdravja in delovnega elana. 

K mikrofonu je Peter Misja povabil tudi direktorja največje družbe v občini Podčetrtek, Term Olima, Zdravka Počivalška. Slednji je povedal, da v letu 2012 niso veliko vlagali v investicije v Sloveniji, so pa veliko več v sosednji Hrvaški, kjer so 6. junija odprli nov hotel. Poslovanje v letošnjem letu je bilo trdo in težko, čutil se je upad domačega trga, kar so nadomestili s prodajo na tujih trgih. Ob tem je izpostavil rahel porast trenda italijanskih turistov, ki je v primerjavi z ostalimi destinacijami v Sloveniji minimalno narasel. Rahlo rast so dosegli tudi na nemškem, avstrijskem in ruskem trgu, upad pa je bilo čutiti na srbskem trgu.

V letošnjem letu so v primerjavi z lanskim letom v Termah Olimia zabeležili rast v štirih mesecih. V naslednjem letu se bodo še bolj osredotočili na ruski trg, kjer imajo podpisano pogodbo z največjo rusko zavarovalnico, kar pomeni odprte možnosti za sodelovanje. V ta namen so v Moskvi tudi odprli predstavništvo. V letu 2013 predvidevajo posodobitev Aqualune.

Zdravko Počivalšek je prepričan, da država stori premalo za promocijo Slovenije
Zdravko Počivalšek je prepričan, da država stori premalo za promocijo Slovenije

Počivalšek je na koncu omenil tudi, da država za svojo promocijo ne skrbi dovolj, kar do izraza prihaja v tujini, kjer je percepcija o tem, kaj si sami mislimo o sebi, precej drugačna kot npr. v Grazu, Trstu in ostalih večjih čezmejnih krajih. V leto 2013 gleda optimistično in verjame, da bodo predvidene načrte uspešno realizirali. Verjame, da bodo skupaj z Občino in TIC Podčetrtek še naprej skrbeli za promocijo. Petru Misji se je zahvalil za podporo turizmu, kar nedvomno izkazuje s številnimi izvedenimi projekti.      

Po končanem uradnem delu je sledila pogostitev in druženje s podjetniki in gospodarstveniki. Vabljeni k ogledu spodnjega video posnetka, kjer lahko prisluhnete, kaj je v celoti na srečanju povedal župan Peter Misja.

 
v/t/f: eH