Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Barbarinem sejmu preko 55 ponudnikov (foto in video)


Prvi decembrski torek je na ploščadi pred Kulturnim domom Šmarje pri Jelšah potekal že tradicionalni Barbarin sejem, na katerega Občina Šmarje pri Jelšah in TIC Šmarje pri Jelšah vsako leto 3. decembra (god sv. Barbare) povabijo domače obrtnike, društva in organizacije, da se predstavijo s svojimo ponudbo. Na sejmu so obiskovalci sejma v prvi vrsti lahko nakupili dobrote in številne izdelke od ponudnikov iz lokalnega območja in sosednjih občin, prisotni pa so bili tudi sicer maloštevilni prodajalci t,i, “kitajske robe”.

Kakor vsako leto je tudi letošnja ponudba sejma zajemala ponudnike adventnega okrasja, nakita, voščilnic, pletenin, izdelkov in kulinarične dobrote okoliških kmetij, kupiti pa je bilo mogoče tudi med in medene izdelke, oblačila, igrače, suho sadje ter številne ostale dobrote in stvari. Za tiste, ki jih je na sejmu zeblo, je bilo poskrbljeno na številnih stojnicah, kjer so ponujali kuhano vino in čaje, za sladkosnede so tudi letos poskrbeli čebelarji in članice Društva kmetic Ajda.

 

Barbarin sejem je prireditev z najdaljšo tradicijo v Šmarju pri Jelšah. Viri kažejo, da so kramarji in ostali sejmarji v Šmarje začeli prihajati že okrog leta 1500, torej mnogo prej kot je Šmarje dobilo trške pravice. Sejem so sprva pripravljali ob podružnični cerkvi sv. Barbare nad Šmarjem, kasneje pa so ga prestavili na trg. Po tem, ko je prireditev že skoraj zamrla, so jo v 90ih letih prejšnjega stoletja znova obudili. Danes je namenjena predvsem predstavitvi domačih obrtnikov, društev in organizacij, redno pa jo obiskujejo tudi suho robarji, prodajalci suhega in ostalega sadja, oblačil in ostalih izdelkov. (povzeto po spletni strani Občine Šmarje pri Jelšah

 

Zanimivo je dejstvo, da so na Barbarinem sejmu sodelovali tudi skoraj vsi ponudniki vse bolj uveljavljenih sobotnih kmečkih tržnic v Šmarju pri Jelšah in svojo ponudbo predstavili številnim obiskovalcem, ki sicer sobotnih tržnic ne obiskujejo.

O samem dogodku smo se pogovarjali z Vlasto Kremperšek Šuc (TIC Šmarje pri Jelšah), ki nam je zaupala več o samem sejmu in zgodovini sejma, ogledate pa si lahko tudi galerijo fotografij (klik!), ki smo jih posneli na sejmu.

 
v/t/f: eH