Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

III. abonmajska predstava v Šmarju: Filumena Marturo


Zadnja abonmajska predstava v koledarskem letu 2012 se je v Šmarju pri Jelšah odvila predzadnjo sredo v mesecu decembru. Pokazali so se člani Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica z romantično neapeljsko malodramo. 

Zgodba se odvija v italijanskem okolju bogatega Domenica, ki je pred petindvajsetimi leti vzel k sebi iz javne hiše, kot svojo spremljevalko, Filumeno. Ta pa na smrt zboli in na smrtni postelji ji izpolni njeno zadnjo željo, ki je bila poroka z njim. Poročena gospa nenadoma čudežno ozdravi in prizna možu, da je svojo bolezen zaigrala,da bi prišla do zastavljenega cilja. Po tehtnem premisleku mu razkrije, da ima tri sinove še iz časa, ko je bila v javni hiši in posledično tudi ne ve, kdo je njihov oče, zanje pa je vsa ta leta kradla in prodajala njegove čevlje in tako na skrit, a zelo produktiven način izobrazila sinove. Domenico, ki je bil že kot mlad moški zelo priljubljen šarmer, se na žalost tudi na stara eta ni nič spremenil, kar mu njegova, sedaj žena, začne očitat ljubimkanje z bolniško sestro, ki je med njeno “boleznijo” skrbela zanj. Takoj najame odvetnika in zahteva ločitev, vendar se Filumena ne da tako zlahka. Povabi sinove v njun dom, kjer jim razkrije, da je njihova mati, njen namen pa je, da prevzamejo njen sedanji priimek, saj bi jim le ta pomenil večji vpliv in lepši ugled, možu pa namigne, da je eden izmed treh njegov. To ga tako pretrese, ker še nima otrok, da se hoče še enkrat poročiti s Filumeno in ugotoviti, kateri je njegov, vendar mu to ne uspe. Tako sprejme vse tri kot svoje in naenkrat postanejo velika srečna družina. 

Komična in na nekaterih delih celo groteskna zgodba predstavlja več kompleksnejših problemov, kot so poroka in ljubezen ženske, ki se je prodajala za denar, družbeno stigmatiziranje žensk, položaj malega človeka v družbi, ki ga vladajoč sloj zatira in veča občutek manjvrednosti. 

Tudi tej predstavi je uspelo napolniti dvorano, prav tako pa je zadovoljila vse gledalce, ki so svoje zadovoljstvo pokazali s tako bučnim aplavzem, da so se igralci prišli priklonit kar trikrat. Ob zasedbi, ki so jo sestavljali Saša Pavček in Bine Matoh v glavnih vlogah,Ivo Barišič, Teja Glažar, Ajda Toman, Blaž Popovski, Igor Štamulak, Rok Matek in Blaž Valič.  

 

t/f.: ŠR