Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Stari pisker počil na Ponikvi!


Mladinsko društvo Ponikva je zadnji oktobrski petek poskrbelo, da se je tamkajšnji kulturni dom preobrazil v kino dvorano, saj so pripravili projekcijo filma Stari pisker. Film je nastal po pobudi glasbenika, ki je tudi režiral film, Darka Nikolovskega. Zgodba temelji na resničnih dogodkih o osvoboditvi zapora Stari pisker v Celju, proti koncu druge svetovne vojne. Po knjigi Stari pisker, resnica in laži, ki jo je napisal še edini živeči od sedmih herojskih osvoboditeljev, Ivan Grobelnik – Ivo je tudi napisan scenarij. Zapisano je, kako se je sedmerica aktivistov na hitro odločila in s pomočjo zaporniškega paznika Grada izpeljala drzno akcijo v noči s 14. na 15. december 1944. Iz zapora v katerem je nacistična vojska med okupacijo usmrtila 374 Slovencev so osvobodili 127 zapornikov.

MDP je v sodelovanju z Nikolovskim, ki se je tudi udeležil projekcije, del sredstev od prodanih vstopnic namenilo tudi družini v hudi socialni stiski. Na prizorišču je bil med okrog 50 obiskovalci tudi Grobelnik, ki je podoživel znamenito akcijo, o kateri je pred leti žolčno polemiziral ravno s ponkovškim krajanom Francem Kovačem.

Pri MDP si želijo, da bi bilo v kulturnem domu več dogajanja, saj je dvorana, razen ob vsakoletnih Martinovih dnevih, praktično neizrabljena. Prav tako napovedujejo, da bodo v prihodnosti še izpeljali kakšno podobno akcijo.

G. A., bR

*Na slikanje druženje akterjev prireditve z obiskovalci