Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Slatinska knjižnica gostila Martina Druškoviča in začela z novo sezono bralne značke za odrasle (video)


Delovni ponedeljek je Knjižnica Rogaška Slatina zaključila z večerno predstavitvijo knjige Martina Druškoviča Kostrivniško šolstvo in kultura v objemu preteklosti. Z avtorjem knjige se je pogovarjala direktorica Knjižnice Rogaška Slatina, mag. Nataša Koražija. Skozi sproščen pogovor, ki je dodobra nasmejal zbrane v prenapolnjeni dvorani knjižnice, smo spremljali pot kulture in šolstva v Kostrivnici, kjer je svoje sledi pustila tudi vsestransko nadarjena družina Druškovič. 

V poletnih mesecih smo že poročali o 200-letnici delovanja POŠ Kostrivnica in takrat je bila tudi izdana nova knjiga Martina Druškoviča Kostrivniško šolstvo in kultura v objemu preteklosti. Knjiga ima zagotovo visoko spominsko vrednost, saj je avtor predstavil kostrivniško šolstvo od samih začetkov do sodobnosti. Starejši in tudi mlajši boste zagotovo med podatki pedagoških delavcev našli svojo učiteljico, morda boste ob pogledu na pionirsko sliko našli sebe, morda vas bo pogled na skupinsko fotografijo v šolskem letu 1988/89 ob zaključku šolskega leta nasmejal, saj ste nosili mornarska oblačila, da pa ne zaidemo preveč v preteklost, pogled na mlade folkloriste postane neprecenljive vrednosti, saj so si že do sedaj priplesali 13 zlatih priznanj in 2 srebrni.

Martin Druškovič je v knjigi zapisal: »Kulturna dediščina je za oblikovanje naše kulturne in s tem tudi nacionalne identitete izjemnega pomena. Slovenci smo svoj narod in prizadevanja za oblikovanje lastne države gradili tudi na kulturnem ustvarjanju. Ljubiteljska kultura je neločljivi del slovenske kulture.« Ni dvoma, Kostrivnica je prava zibelka ljubiteljske kulture, kar so nam v ponedeljek dokazali tudi dekleta in fantje iz Skupine Sled, ki je bila ustanovljena leta 2001. Mladi pevci so začeli prepevati pod Martinovim mentorstvom, zdaj je to delo prevzela njegova hčerka Jasna. V božičnem času nam krajani Kostrivnice pripravijo žive jaslice v pesmi, že vrsto let nas zabavajo na gledališkem odru, mlada folklorna skupina pa pridno zbira nagrade.

Prijeten večer je popestrila vokalna skupina Sled. Vabimo vas, da si pogledate spodnji videoprispevek Skupine Sled.

 

 

Martin Druškovič je s svojim večletnim prizadevanjem ohranjanja tovrstne kulture v Kostrivnici zagotovo gonilna sila vseh kulturnikov in predvsem odličen mentor vsem mlajšim. Veste, kako pravijo, da dober učitelj pušča za sabo sledi. In Martin Druškovič jih s svojim plemenitim delom zagotovo pušča in vedno je lepo pogledati na tej poti tudi najmlajše, saj predstavljajo ogledalo starejših.

V Knjižnici Rogaška Slatina pa se je začela že nova sezona bralne značke za odrasle. Prijazne knjižničarke vse radovedne bralce vabijo, da se jim tudi letos pridružijo ob branju pestrega nabora knjig.

Vabimo vas, da si pogledate spodnji pogovor z Martinom Druškovičem, kaj pravi o svoji knjigi, v drugem prispevku pa si lahko pogledate nekaj utrinkov iz pogovora z direktorico Knjižnice.

 
f/t/v: J. C.