Naj javno stranišče: Rogaška Slatina druga

22. 11. 2012 13:17

Akcija Naj javno stranišče, ki jo Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen že vrsto let izvaja, je namenjena osveščanju javnosti o pomenu stranišč, predvsem pa informiranju članov in nečlanov društva in invalidov, kje v obiskanih mestih oz. občinah, bencinskih črpalkah ob avtocestah ter v bolnišnicah po Sloveniji imajo možnost dostopa do javnih stranišč.

Letos je akcija potekala v 35 občinah, zaključili so jo v septembru 2012. Stranišča v občinah so ocenjevali po enakih kriterijih kot doslej; dostopnost (invalidnim osebam, urnik dostopa in plačljivost/neplačljivost), urejenost oziroma higiena prostorov, označenost dostopa (v stavbi, turističnih zemljevidih, na informacijskih točkah), število sanitarij glede na velikost posamezne občine, velikost kabin za invalidne osebe, opremo (dotrajanost in delovanje) in higienski material (zaloga straniščnega papirja, mila in brisač).

Izvrstno 2. mesto med vsemi obiskanimi občinami je na zaključni prireditvi v Kopru, lanskoletnem in letošnjem zmagovalcu, zasedlo javno stranišče v Rogaški Slatini, ki je bilo ocenjeno s 4,69 točk. Tretje mesto sta si delili javni stranišči v Novi Gorici in Slovenj Gradcu. Od skupno 35 obiskanih občin ima javna stranišča 24 občin, kar je 6 občin več kot v letu 2011, ostalih 11 občin pa javnih stranišč nima. Tem so v opomin podelili zidak, občinam, ki javnih stranišč nimajo pa ponovno svetujemo, da jih uredijo, saj so javna stranišča še kako pomembna. 

Na spletni strani Društva za kronično vnetno črevesno bolezen (klik!) je zemljevid ocenjenih javnih stranišč. Na njem je označenih 49 ocenjenih javnih stranišč na bencinskih črpalkah ob avtocestah, in 24 javnih stranišč, katera so ocenjevali v naključno izbranih občinah, ter 13 stranišč v gastroenteroloških ambulantah slovenskih bolnišnic. Ob kliku na točko se iskalcu izpiše točen naslov, kje se WC nahaja. Zemljevid vsako leto dopolnijo in je ažuren. 

19. november je namreč svetovni dan stranišč, ki ga obeležujemo po vsem svetu in s katerim se povečuje ozaveščenost in pripravljenost lokalnih skupnosti za boljše sanitarne pogoje. 

 

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X