Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Med 100 najbogatejšimi za leto 2012 z območja KiO še vedno Jagrovi in Španovi


Tudi letos je revija Manager objavila seznam 100 najbogatejših Slovencev, katerih skupno dejstvo je, da tudi v zadnjem letu niso odnesli zelo slabo. Na lestvici je v primerjavi z lanskim letom štiri mesta pridobila družina Jager, ki jo je Manager uvrstil na 33. mesto, iz našega področja pa je na lestvici tudi Iztok Špan, lastnik planinskega podjetja Tajfun, ki je v primerjavi z lansko uvrstitvijo pridobil kar 29 mest, kar ga uvršča na 52. mesto. 

Družino Jager iz Laš pri Podplatu poznamo že iz lanske predstavitve, že nekaj let pa se glava družine Jager, Franc, uvršča na seznam 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja. Lani je na seznamu zasedal 4. mesto. Trgovsko podjetje Jagros, ki je poznano predvsem po razmeroma poceni izdelkih, je prvo trgovino odprlo leta 1989, od takrat se je mreža trgovin in trgovskih centrov na Štajerskem povečalo na okoli 20. Velika konkurenca in padanje kupne moči podjetja nista zmotili, lani je podjetje uspelo za 5 odstotkov povečati prihodke od prodaje. Čisti dobiček je poskočil kar za 81 odstotkov in se je ustavil pri 1,3 milijona evrov. Vrednost premoženja je letos ocenjena za 4,1 odstotke več kot lani, znaša pa 20,3 milijone evrov. Prav slednje družino Jagros uvršča na 33. mesto.

Je pa letos že drugič na seznamu najbogatejših Slovencev družina Špan iz Planine, ki ji je Manager naštel 16,9 milijona evrov, kar 36,3 odstotkov več kot lani, ko je podjetje zasedalo 88. mesto. Iztok Špan je od letošnjega leta lastnik in direktor podjetja Tajfun, kjer izdelujejo kmetijske in gozdarske stroje. Do lanskega leta sta družbo upravljala skupaj z očetom Jožetom. Podjetja imajo tudi v Rusiji in ZDA, od letošnje pomladi pa tudi v Srbiji. Skupina, ki jo sestvlja 6 podjetij, je lani prodajo povečala za kar 42 odstotkov, na kar 21,5 milijona evrov, čisti dobiček družbe je dosegel kar 2,3 milijona evrov, 165 odstotkov več kot leto poprej. Podjetje Tajfun, ki je v začetku leta prejelo nagrado za managerski izziv in nagrado bonitetne hiše D & B raing leta, je lani zaposlovalo 173 ljudi, kar 28 več kot leto poprej. Njihova vizije je postati svetovni izdelovalec v niši gospodarskih strojev. Na lestvici 50 najvplivnejših iz Kozjanskega in Obsotelja za leto 2011 je Iztok Špan zasedal 7. mesto.  

Družini Jager in Špan tako ostajata edini podjetji iz Kozjanskega in Obsotelja, katerih se glavi podjetij, Franc Jager in Iztok Špan, že redno uvrščata na seznam 100 najbogatejših Slovencev. Tudi letos prvo mesto na tej lestvici zaseda lastnik Studia Moderna Sandi Češko, katerega premoženje je letos ocenjeno kar 100 odstotkov višje kot lani, na kar 410,6 milijona evrov. Najvišji skok v oceni premoženja je letos uspel podjetniku Jocu Pečečniku (Elektronček Group), ki je letos poskočilo za kar 431 odstotke in znaša 183,7 milijona evrov, kar ga na Managerjevi lestvici najbogatejših Slovencev uvršča na 2. mesto.

* na fotografiji Franc Jager