Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Slovensko-bavarski hiši na ogled razstavi Stare sorte jabolk in Sadje na znamkah (foto in video)


Večer pred vrhuncem dogajanja 13. praznika kozjanskega jabolka je v Slovensko-bavarski hiši potekalo odprtje dveh razstav. Stare sorte jabolk sta na ogled postavila Adrijan Černelč in Vesna Zakonjšek, zbirko Sadje na znamkah pa je javnosti predstavil znan filatelist Janko Štampfl.

Tradicionalno razstavo starih sort jabolk sta tudi letos na postavila Adrijan Černelč in Vesna Zakonjšek. Število različnih sort nedvomno priča o bogati biotski raznovrstnosti, kar pa je velika prednost in bogastvo manj razvitih regij. Slednje že nekaj let, korak za korakom, v svoj prid obračajo številni prebivalci tega območja.

Na razstavi je predstavljenih kar 50 različnih sort jabolk iz visokodebelnih travniških sadovnjakov zgodnje, srednje pozne in pozne sorte. Med njimi so poznane in manj poznane sorte jabolk, tudi jabolka z zelo zanimivimi imeni, kot so jutranja zarja, carjevič, pisani kardinal, štupanka, mičurin idr.

V nagovoru je direktor JZ Kozjanski park mag. Teo Hrvoje Oršanič izpostavil pomen praznika Kozjanskega jabolka in same razstave starih sort jabolk: “Kozjanski park je prepoznaven po visokodebelnih travniških sadovnjakih. Gre za sadjarstvo, ki temelji na travniških sadovnjakih in na stari sorti jabolk. V današnjem času je to pomembno zato, ker to dokazuje, da je zdravo hrano moč pridelati brez kemije.” Ob tem je mag. Oršanič dodal, da je predvsem slednje potrebno ohraniti za naše zanamce, da vednost o tradicionalni pridelavi in predelavi ne bo utonilo v pozabo. Poleg tega pa je izpostavil vidik varovanja okolja, kar je za Kozjanski park sila pomembno. 

 

Razstava Stare sorte jabolk torej temelji na sortah, ki so jih lastniki skozi desetletja ohranjali in bogatili biotsko raznovrstnost. 

Filatelist Janko Štampfl, avtor številnih člankov, prispevkov, knjig, ki že več kot 23 let ureja in pripravlja tedensko rubriko o filateliji, se je širši slovenski javnosti predstavil že večkrat. Je avtor več kot 100 priložnostnih poštnih žigov, spominskih filatelističnih kuvert, priložnostnih in redkih znamk. Je tudi pobudnik in avtor ter tudi nosilec projekta “Zapuščina slovenskih pošt” pri Slovenski filatelistični akademiji in del tega gradiva je avtor postavil na razstavi s Slovensko-bavarski hiši. 

Štampfl je zbral številne znamke, katerih tematika je sadje, značilno tako za naše kraje kot eksotične. Seveda pa so razstavljene tudi kuverte, žigi in ostale stvari, povezani s pošto. Ogled razstave bo možen do konca oktobra.

 

Dogodek je popestrila Tamburaška skupina Zelenjak.  

Vabljeni k ogledu video posnetka, v katerem je o razstavi starih sort jabolk spregovoril Adrijan Černelč, pripravili pa smo tudi galerijo fotografij (klik!) odprtja razstav.   

 
Oglejte si še obsežno fotoreportažo s letošnjega Praznika kozjanskega jabolka.
v/t/f: eH