Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Člani UTŽO Šmarje pri Jelšah so se tokrat dobili v muzeju baroka (foto, video)


Univerza za tretje življenjsko obdobju (UTŽO) v Šmarju pri Jelšah že četrto leto nudi izobraževanje za osebnostno rast in kvalitetnejše preživljanje prostega časa. Več kot 200 članov, upokojencev oz. starejših občank in občanov, se letos udeležuje dejavnosti, tematskih predavanjih in delavnic, svoje znanje pa poglabljajo v številnih študijskih krožkih, od angleščine, nemščine, računalništva, ročnih del in ostalih.

Obiskali smo eno izmed torkovih srečanj, katerih namen je v prvi vrsti druženje in spoznavanje tem iz različnih področij ter srečevanje z zanimivimi ljudmi. Program s svojimi predlogi sooblikujejo člani UTŽO, mnogokrat tudi kot izvajalci srečanja. Teme torkovih srečanj so zelo raznolike – s področja zdravstva, zgodovine, psihologije, številni povabljeni gostje so popotniki, pisatelji in pesniki, zbiratelji in ostali zanimivi ljudje. V okviru torkovih srečanj so organizirane tudi številne ekskurzije, ki so kljub dejstvu, da člani pokrijejo prispevek za stroške prevoza, vedno odlično obiskane. Tudi v letošnjem študijskem letu so članom, poleg že znanih vsebin, pripravili nekaj novosti. Nekatere vsebine izvajajo v okviru različnih projektov, zato je udeležba brezplačna.

Število članov UTŽO v Šmarju pri Jelšah je iz leta v leto višje
Število članov UTŽO v Šmarju pri Jelšah je iz leta v leto višje

UTŽO v Šmarju pri Jelšah je bila uradno ustanovljena na dan slovenskih splošnih knjižnic, 20. novembra 2009. Sicer so že leto prej v Knjižnici Šmarje pri Jelšah organizirali predavanja za starejše odrasle, kar so nadgradili z ustanovitvijo UTŽO. V prvem študijskem letu je prvo predavanja in nekatere aktivnosti obiskovalo le sedemnajst članov, do konca študijskega leta jih je bilo vpisanih že okoli 75. Slednje je dalo slutiti, da so z odprtjem UTŽO v Šmarju na pravi poti.

Že v naslednjem, 2. študijskem letu, je število članov UTŽO v Šmarju naraščalo, k čemur je nedvomno pripomogel dopolnjen in izpopolnjen program. Odlično obiskana torkova srečanja so dobila dopolnitve z vse večjimi obiski številnih študijskih krožkov, kar so člani konec leta strnili na zaključni prireditvi, ko jih je med drugim obiskala dr. Ana Krajnc, predsednica Sveta mreže slovenskih univerz za tretje življenjsko obdobje in ustanoviteljica prve UTŽO v Sloveniji.

Tretje študijsko leto je prav tako minilo v znamenju porasti števila članov, 182 jih je bilo vpisanih, pri čemer je potrebno omeniti tudi šestnajst mentorjev krožkov in več kot štirideset gostov torkovih in četrtkovih srečanj. To leto je bila ustanovljena tudi enota UTŽO v Kozjem, v katero se je vpisalo kar 25 članov.   

UTŽO v Šmarju pri Jelšah nadaljuje dobro tradicijo dejavnosti in obiska tudi letos. Ob rednih tedenskih torkovih srečanjih in brezplačnih študijskih krožkih so na voljo tudi tečaji, ki žal niso brezplačni, s je zanje potrebno odšteti le nekaj evrov. Letošnje študijsko leto se je pričelo z uvodnim srečanjem 18. septembra, ko je idejna in vsestranska vodja dejavnosti in “srce” oz. ustroj UTŽO v Šmarju pri Jelšah, Jana Turk Šulc, predstavila program dela za študijsko leto 2012/13, krožke ter vpis v novo študijsko leto. Jana Turk Šulc tako že četrto leto skrbi, da se program izvaja nemoteno, kljub dejstvu, da časi niso lahki in je denarja za sofinanciranje s strani države vse manj.  

Jana Turk Šulc je glava in ustroj UTŽO Šmarje pri Jelšah
Jana Turk Šulc je glava in ustroj UTŽO Šmarje pri Jelšah

Univerza za tretje življenjsko obdobje, katere osnovno poslanstvo je integracija starejših v skupnost, je torej namenjena izobraževanju in razvoju starejših. Njeno delovanje temelji na skupnem učenju, soodgovornosti in prostovoljnem delu slušateljev, mentorjev in sodelavcev univerze. UTŽO tako skrbi za izobraževanje starejših za njihovo osebnostno rast, razumevanje lastnega položaja v družbi ter za dejavno delovanje v družbi v dobro vseh rodov. Slušatelji se izobražujejo v študijskih krožkih, kar pomeni, da so poleg mentorja tudi slušatelji sami s svojimi izkušnjami, odkrivanjem, znanjem in kulturo vir učenja skupine. 

Torkovo srečanje, ki smo ga obiskali, je potekalo v Muzeju baroka v Šmarju pri Jelšah, udeležilo se ga je več kot 60 članov. Občina Šmarje pri Jelšah ima namreč zelo bogato kulturno dediščino, še prav posebej kulturno dediščino iz obdobja baroka. Mednje nedvomno sodi Kalvarija s cerkvijo sv. Roka ter več drugih baročnih cerkva in obeležij, kar je izpostavil gost torkovega srečanja, župan in direktor Knjižnice Šmarje pri Jelšah, Jože Čakš. Zbrani so pozorno prisluhnili predavanju, na koncu so si z zanimanjem ogledali notranjost muzeja, kjer so trenutno razstavljeni posamezni kipi iz kapelic šmarske kalvarije. Muzej bo namreč poleg predstavitve originalnih kipov šmarske kalvarije predstavljal celovito podobo umetnosti iz obdobja baroka na območju Obsotelja in Kozjanskega s pomočjo multivizijske predstavitve oziroma dodatnih razstavnih eksponatov. 

Direktor knjižnice je predstavil Muzej baroka, njegovo poslanstvo in namen
Direktor knjižnice je predstavil Muzej baroka, njegovo poslanstvo in namen

Program študijskega leta 2012/2013 si lahko ogledate na tej povezavi (klik!). 

Pred kamero smo povabili nekaj članov, ki so nam zaupali, zakaj so se odločili in vključili v programe UTŽO. Povprašali smo jih tudi, kaj jim je najbolj všeč in kaj bi spremenili. Odgovorom in razmišljanjem lahko prisluhnete v prvem video prispevku. V drugem lahko prisluhnete mentoricam, ki smo jih povabili pred mikrofon in sicer ge. Miri Čakš in ge. Angelci Mlaker, ki je poleg vsega še članica UTŽO. V tretjem video prispevku lahko prisluhnete občutkom članice, ki se je prvikrat udeležila torkovega srečanja, v zadnjem pa direktorju knjižnice, Jožetu Čakšu.

Vabljeni pa tudi k ogledu galerije fotografij (klik!), ki smo jih posneli na torkovem srečanju.  

 
 
 
v/t/f: Egon Horvat