Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Virštanju prikazali trgatev na star način (foto in video)


Zadnji septembrski dan so na Virštanju pred gostiščem Banovina, kjer raste stara vinska trta, prikazali postopek trgatve, kot so ga naši predniki opravljali pred desetletji. Trgatev stare trte na Virštanju postaja tradicionalna, tudi letos so si jo med drugimi z zanimanjem ogledali turisti, ki so počitnikovali v bližnjih Termah.

Naselje Virštanj, ki leži v občini Podčetrtek, je danes v prvi vrsti znano predvsem po vinogradništvu. Središče kraja predstavlja nekdanja viteška in vinska klet Banovina, ob kateri raste več kot 120 let stara vinska trta. Kraj ima osrednjo vlogo v vinorodnem okolišu Šmarje – Virštanj, kar potrjuje tudi uveljavljena in priznana znamka vina Virštanjčan. 

Vinorodni okoliš Šmarje – Virštajn, ki se razteza na dobrih 1500 hektarjih, je eden od sedmih vinorodnih okolišev slovenske vinorodne dežele Podravje. Obsega geografsko področje od Kozjanskega do Bizeljskega. Najboljše vinogradniške lege so v okolici krajev Virštanj, Tinsko, Sladka Gora in Dramlje. Na tem območju prevladuje pridelava belih vin, med katerimi sta najpogostejša laški rizling in sauvignon. Od rdečih vin sta najpogostejši modra frankinja in žametovka. 

Trgatev stare trte je tudi letos potekala v organizaciji Društva vinogradnikov Virštanj-Kozjansko. Pred samo trgatvijo se je bilo potrebno okrepčati “s kratkim” oz. s starino. Nato sta se na lestve povzpela in grozdje pazljivo potrgala župan občine Podčetrtek Peter Misja in predsednik KS Virštanj mag. Srečko Jug. Sledilo je stiskanje grozdja z bosimi nogami v čebru. Noge je ženski, ki je grozdje stiskala, umil sam župan Podčetrtka. Stisnjeno grozdje so nato sprešali. Prisotni smo ves čas prikaza uživali ob zvokih frajtonarice.

Umivanje nog pred stiskanjem grozdja
Umivanje nog pred stiskanjem grozdja

Že med prešanjem je predsednik Društva vinogradnikov Virštanj-Kozjansko Jože Mramor izmeril sladkor v moštu, ki je bil po njegovih besedah visok, kot že dolgo ne. Prav tako pa je Mramor razložil, da je letošnja letina dobra, kot že dolgo ne pomnijo. Več o sami trgatvi na star način lahko prisluhnete v spodnjem video posnetku, v katerem smo pred kamero povabili predsednika društva Jožeta Mramorja.

 

Po končani trgatvi je sledila tradicionalna večerja v gostišču Banovina, kjer smo se okrepčali, najedli, nekateri tudi naplesali.

Vabljeni k ogledu video posnetkov. V prvem lahko prisluhnete Jožetu Mramorju, v drugem pa si ogledate utrinke iz trgatve, ki jo je spremljala Slomškova pesem En hribček bom kupil

Seveda pa vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij (klik!), ki smo jih posneli na dogodku. 

 
 
v/t/f: eH