Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kolesarji KS Orans prekolesarili Kamenjak


Tradicionalno se kolesarji kolesarske sekcije Orans vsako leto podajo na eno »bolj avanturistično kolesarjenje« v sezoni. Tudi letos je bilo tako, saj so se v petek, 29. septembra, podali na atraktivno kolesarjenje po polotoku Kamenjak in ostalih krajih, Pomer, Medulin, Banjole, Vinkuran ter vse do prestolnice Istre – Pule.

Kolesarji so torej prekolesarili celoten razbrazdan polotok Kamenjak, ki s svojimi številnimi zalivi, skritimi plažami in nenaseljenimi otočki spominja na eksotiko nekje ob ekvatorju. Zato niti ne čudi, da so ga naši južni sosedi leta 1996 razglasili za naravni park in tako zaščitili edinstveno floro in favno na polotoku, ki ustvarja opojno dišečo mediteransko mikroklimo. Kamenjak predstavlja eno izmed zadnjih oaz hrvaške obale, ki je ohranila svoj prvotni izgled – mozaik obdelanih polj, pašnikov in zelenih gajev.

Ker pa jih je pot vodila mimo antičnega mesta Pola – sedanje Pule, so si tam ogledali amfiteater imenovan Arena, ki je po velikosti šesti na svetu. Zgrajen je bil v 1. stoletju in je nekoč bil prizorišče gladiatorskih bojev, danes pa je kar oder na prostem. Poleg Arene so pozornost vzbudila tudi Zlata vrata, kot eden od razpoznavnih simbolov Pule iz rimskega časa. Leta 27 pred Kristusom jih je zgradila družina Sergijevcev, ki je na ta način izrazila spoštovanje članom, ki so v tedanji Puli opravljali visoke uradniške funkcije. Kolesarji oa niso spregledali niti najstarejšega ohranjenega spomenika rimske arhitekture v Puli, Herkulovih vrat, ki je bil zgrajen sredi 1. stoletja pred Kristusom. Na vogelnem kamnu je izklesana glava Herkula, zaščitnika antične Pule.

 

Pravijo, da imajo pogumni srečo. In tako je tudi letos kolesarje ponovno spremljalo čudovito jesensko vreme, ki jim je omogočilo, da so se na koncu lahko osvežili kar v morju in tako polni pozitivnih vtisov zaključili še eno nepozabno kolesarsko dogodivščino!

Kjub temu, da gre za prostovoljno, prostočasno aktivnost, je vsako takšno in podobno organizirano kolesarjenje v vedno večji meri odvisno od vse večjih stroškov organizacije. Zato se kolesarji KS-Oransa še posebej zahvaljujejo domačemu podjetju ZIP (računalniki, mobilna telefonija), ki jim je s finančno pomočjo omogočil, da so tudi letos realizirali zadani cilj.

Besedilo in fotografije: Gašper, KS Orans