Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Slatinski maturantje potovali po Balkanu


 45 maturantov Šolskega centra Rogaška Slatina se je konec avgusta odpravilo na pot po Balkanu. Zanimivo, vročo, dolgo, zabavno in atraktivno 6-dnevno pot so začeli v Beogradu, nadaljevali v Zlatiboru, Budvi in končali v Dubrovniku.

Po 8-urni vožnji do prestolnice Srbije so si najprej s panoramsko vožnjo ogledali samo mesto, ustavili pa so se v Hiši cvetja, kjer je tudi Titov grob, in v muzeju daril, kjer so zbrani vsi pokloni bivšemu predsedniku takratne Jugoslavije iz vseh držav sveta. Nikakor niso mogli oditi iz centra mesta, ne da bi si ogledali največjo pravoslavno cerkev na Balkanu – Sv. Sava, ki stoji že kar precej časa, njena notranjost še pa zdaleč ni pri koncu. 

Nogometni navdušenci so prišli na svoj račun z ogledom nogometnega stadiona Marakana, ki je kar 4-krat večji od mariborskega Ljudskega vrta. Sprehodili so se tudi po kalamegdanskem parku do spomenika v zahvalo Franciji, dan pa zaključili z večerjo na enem izmed mnogih splavov na reki Savi. 

Naslednji dan so se poslovili od Beograda in se odpravili do kraja Mokra gora, kjer so se popeljali po Šarganski »osmici«, ki pelje preko gore Šargana. Je del stare proge, ki je povezovala Beograd z Jadranskim morjem, zgrajena pa je bila že v času Avstro-Ogrske monarhije. Ozkotirna železnica se uporablja se samo še v muzejske namene, na razdalji 15 km pa gre kar čez 22 tunelov in 5 mostov, višinska razlika med ciljem in začetkom pa je kar 300 m.  

Tukaj je tudi snemal znan srbski režiser Emir Kustorica film »Život je čudo«, v te namene pa je zgradil etno vas »Drvengrad«, ki jo sedaj uporabljajo v turistične namene, navdušenci nad nostalgijo pa si lahko hišico tudi najamejo in tam tudi preživijo nekaj dni. 

Maturantje so prenočili in se naužili svežega zraka v Zlatiboru, ki leži na višini več kot 1000 m.   Zgodnjo jutranje vstajanje ne bi bilo tako lahko, če ne bi vedeli, da se bodo še zvečer lahko namočili v črnogorskem morju. Čakala jih je dolga pot po kanjonu reke Morače, ki je drugi najglobji na svetu – takoj za kanjonom reke Kolorado (Grand Canyon).

Četrti dan njihovega potovanja so se odpravili v najjužnejši fjord v Evropi – obiskali so staro mesto Kotor, ki s svojimi stavbami, znamenitim obzidjem in samo strukturo trga kaže na močan vpliv Benečanov na to mesto. 

Pot so nadaljevali do druge najvišje gore Lovčen, kjer je bilo potrebno prehoditi kar 464 stopnic, na vrhu pa stoji grob Petra II. Petroviča Njegoša, njegov kip pa tehta kar 12 ton, pred tem pa so se morali okrepčati in nabrati energijo v Njegošu. Majhna gorska vasica je okoli znana po najboljšem pršutu in ovčjem siru. 

 Predzadnji dan so si po napornem dnevu in noči zaslužili malce počitka, zato so v nedeljo uživali ob poležavanju na plaži z različnimi animacijami, z ladjico pa so si tudi ogledali zelo zanimiv otok Svetega Štefana.

Spodobi pa se, da si zadnji skupni večer na izletu zapomnimo na poseben način. Animator je s pomočjo vodiča in profesoricami, ki so spremljale dijake, pripravil poseben zaključni večer. Vsak je lahko pokazal svoje posebne sposobnosti, najboljši pa so seveda dobili častne naslove, kot so Miss Budve, Miss kosmatih nog, Miss večera itd. 

Preden so se odpravili v domačo Slovenijo, so obiskali še eno izmed najlepših in najdražjih mest na Hrvaškem in verjetno na celem Balkanu. Dubrovnik slovi po svojih natanko 2 m in 40 cm širokih stranskih ulicah in skoraj 2 km dolgo obzidje. 

 

Maturantska ekskurzija naj bi bil zadnji skupni izlet celotne generacije srednje šole in bi si ga zato morali vtisniti v spomin z resnično lepimi in prijetnimi trenutki. ŠCRS-jevski maturantje, kot pravijo, se s tem lahko pohvalijo.  

t/f: ŠR