Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prvo grozdje na šmarskem pobrano na Sadovški domačiji (foto, video)


Drugo septembrsko nedeljo je bilo na Sadovški domačiji pri Šmarju spet pestro! Uradno so namreč otvorili novo sezono trgatve, s svojim obiskom pa je vinogradniško društvo Trta pod okriljem Janija Vrežeta, ki je to tudi organiziralo, počastila sama vinska modra kri Maja Baškovič. 
 
Uradni del so pričeli člani moškega pevskega zbora iz Zibike z vinskimi pesmimi tako, da popoldne ni bilo prijetno le za oči in usta, temveč tudi ušesa. Program je povezoval Igor Habjan, pokazal pa je, kaj in kako se zna pošaliti tudi šmarski župan Jože Čakš, ki se mu je pridružil pri vodenju programa. 
Ob tej priložnosti je postal “nadomestni” gospodar kleti, kar pa pomeni, da naj bi vse potekalo tako, kakor si je sam zamislil in organiziral, vendar pa seveda brez pomoči pravega gospodarja in veliko spretnih rok tamkajšnjih vinogradnikov ter gospodinj ne bi šlo. 
 
Poleg vinske kraljice so gostili eno izmed najbolj pomembnih oseb v teh vrstah, etnologinjo in specialistko za vina Tadejo Vodovnik Plevnik, ki je z velikim veseljem napovedala, da bo ta letina 3. najboljša od leta 2012 pa do danes.
 
Po končanem rezanju grozdja je sledilo “mečkanje” in stiskanje na način, kot so ga uporabljali naši dedki in pradedki, kar je bila za mlade, mlajše in seveda tudi starejše prava atrakcija, saj tega ne najdeš kjerkoli, kaj šele, da bi pri tem prisostvoval. 
  
Kaj so povedali župan občine Šmarje pri Jelšah, predsednik vinogradniškega društva Trta in znana etnologinja o letošnji trgatvi in predvsem letini, si lahko ogledate v spodnjem posnetku. 
 
 
Več fotografij s trgatve si lahko ogledate v naši fotogaleriji. 
 
t/f/v: ŠR