Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Poletni tabor v »deželi tisočerih jezer«


Poletje je čas novih doživetij in novih poznanstev. Verjetno nihče od slovenskih udeležencev poletnega konjeniškega tabora na Finskem prejšnje poletje ni pričakoval, da bo to poletje v znamenju spoznavanja Finske in Fincev. 

V okviru mednarodnega projekta »Riding with Finns and Slovenians«, ki ga na slovenski strani izvaja LAS Obsotelje in Kozjansko skupaj s Konjeniškim klubom Strmol, na finski strani pa Päijänne Leader skupaj s Vesikansan ratsastajat ry, se je sredi avgusta po uspešno izvedenem taboru na slovenski strani projekta izvedel še tabor na finski strani.

Tabora, ki je potekal v konjušnici Pyyrylä´s v idilični pokrajini med brezami, prelepimi travniki in jezeri, se je udeležilo 10 otrok, starih od 12 do 16 let in 5 spremljevalcev. Slovenski udeleženci so na taboru spoznavali značilnosti Finske ter finskih konjev, se urili v dresuri in preskakovanju ovir, na prečudovitih velikih konjih pasme Shire jezdili po neokrnjeni naravi Finske, si ogledali konjušnico Kalliomaa Farm in za piko na i plavali s konji v jezeru Salonsaari.

V popoldanskem delu tabora so si ogledali mesto Lahti, proizvodnjo konjeniške opreme »Velj. Wahlsten«, izvedli likovno delavnico ter izdelali sliko na steni prostorov v konjušnici Pyyrylä. Čeprav so bile tudi na Finskem temperature poletne, so doživeli čaroben božič v pokriti maneži s prihodom Božička in jelena Rudolfa. Prosti čas in večerna druženja pa so zapolnili še s poslušanjem žive izvedbe tradicionalnih finskih pesmi, okušanjem lokalnih jedi, potovanjem z ladjico po nacionalnem parku Päijänne National Park, obiskom farme za male živali v Yli-Marola, ogledom muzeja v Asikkala, savnanjem v finski savni. Zaključek je bil mednaroden, saj so organizatorji pripravili slovensko-finsko  tekmovanje v dresuri in preskakovanju ovir in najboljšim podelili tudi simbolične nagrade.

Finska izkušnja je za vse slovenske udeležence zagotovo pomenila vrh poletnih doživetij, zato so vsi v pričakovanju: »Kam pa naslednje poletje?«