Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na Virštanju ob praznovanju KS postavili tudi klopotec (foto in video)


Prvo soboto v avgustu, na “klopotčevo soboto” in praznik KS Virštanj, je pod okriljem Društva vinogradnikov Virštanj-Kozjansko in KS Virštanj na Banovini v Virštanju potekala tradicionalna postavitev klopotca. Slednje naznanja dozorevanje grozdja, kateremu sledi pričetek trgatev, osrednjega dejanja, ki ga vinogradniki in vinarji pričnejo s trgatvijo zgodnjih sort že nekje v septembru in nadaljujejo, ko je grozdje tehnološko zrelo.

Minulo soboto je torej KS Virštanj praznovala svoj praznik, ki so ga med drugim obeležili s postavitvijo klopotca, ki bo iz vinogradov odganjal ptice. Postavitev klopotca je bila v organizaciji Društva vinogradnikov Virštanj-Kozjansko, katerega člani obsegajo področje dveh občin in sicer občin Kozje in Podčetrtka. Na prireditvi so spregovorili župan občine Podčetrtek in predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja, predsednik KS Virštanj mag. Srečko Jug in predsednik Društva vinogradnikov Virštanj-Kozjansko Jože Mramor.

Postavitev klopotca naznanja, da je grozdje pričelo zoreti
Postavitev klopotca naznanja, da je grozdje pričelo zoreti

Klopotec, eden izmed simbolov Slovenije, je lesena mehanska naprava, ki spominja na mlin na veter in je navadno nameščena na dolgem lesenem drogu. Prvič se omenja že konec 17. stoletja. Sprva so klopotce postavljali na poljih, kasneje so se vse bolj uveljavil v vinogradih. Tudi izdelava teh “ptičjih strašil” je nekoliko različna glede na pokrajine. V Slovenskih goricah iz dveh parov kril ali vetrnic, na Goričkem iz treh, na Avstrijskem Štajerskem pa celo iz štirih parov kril. Klopotci so del tradicije v Sloveniji, Hrvaški in Avstriji.

Žlahtno kapljico sta degustirala tudi župan Peter Misja in predsednik KS Virštanj
Žlahtno kapljico sta degustirala tudi župan Peter Misja in predsednik KS Virštanj

Po kratkem kulturnem programu, ki sta ga zapolnila tudi odlična mlada harmonikarja, so sledili nagovori omenjenih govorcev. Vabljeni k poslušanja nagovorov predsednika KS Virštanj mag. Srečka Juga in predsednika Društva vinogradnikov Virštanj-Kozjansko Jožeta Mramorja. Vabljeni k ogledu utrinkov dogajanja klopotčeve sobote v naši galeriji fotografij (klik).

Po končani postavitvi je zbrane ob degustaciji izvrstne kapljice članov društva vinogradnikov, dobrotah Društva kmetic Ajda, pečenem odojku in ostali pestri ponudbi, pozno v noč zabaval Ansambel Lipošek.

v/t: eH
foto: Karmen Cvirn in eH