Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na cerkvi sv. Ane na Babni Gori so končana dela pri obnovi strehe in fasade (video)


Minulo nedeljo je bila na Babni Gori – župnija sv. Štefan – otvoritev ob končanem delu obnove strehe in fasade na cerkvi sv. Ane. Pri obnovi del je pomagalo Ministrstvo za kulturo RS, Občina Šmarje pri Jelšah, Škofija Celje, KS Sveti Štefan, Urad za verske skupnosti RS, farani in častilci sv. Ane ter mnogi drugi dobrotniki, ki so pomagali prostovoljno, finančno in materialno. Sv. mašo je daroval celjski škof dr. Stanislav Lipovšek, ki je obnovljena dela tudi blagoslovil. Deževno popoldne vzdušja pred in v cerkvi sv. Ane ni pokvarilo, dežja se je razveselil tudi sam škof. Dogodka se je udeležil tudi minister Vinko Gorenak z ženo in šmarski župan Jože Čakš.

 

O preteklosti cerkve sv. Ane na Babni Gori ni veliko ohranjenega. Prvotno so vsi tukajšnji kraji sodili pod pražupnijo na Ponikvi. Sv. Štefan z okolico je po ustanovitvi zibiške fare dušnopastirsko oskrboval tamkajšnji župnik. Prva omemba cerkve sv. Ane sega v leto 1490, ko so pri nas divjale in ropale turške horde. Verjetno je bila gotska in veliko manjša. Pravijo, da so zidovi te prvotne cerkve ohranjeni v ladji. V začetku 18. stoletja, v letih od 1700 do 1707, pa je nastala današnja stavba. Njeni gradbeniki so iz prvotne cerkve naredili skorajda centralno zgrajeno svetišče. Zgradili so nov prezbiterij in obe stranski kapeli, nekoliko pozneje pa tudi zvonik. Lesena stranska oltarja sta bogato okrašena z rezbarijami. Desni je posvečen sv. Marku, levi pa sv. Luciji.

Celjski škof dr. Stanislav Lipovšek se je med drugim v pridigi spomnil prvega obiska Slovenije papeža Janeza Pavla II., ki je ob takratnem obisku opazil, da je Slovenija verska država z mnogimi cerkvami in opozoril z besedami, da je potrebno to dragoceno krščansko izročilo paziti, da nam ne bo izumrlo pred očmi, predvsem pa ohranjati vso dediščino, ki nam je bila dana. Poudaril je tudi uvajanje v duhovno oz. v krščansko življenje, izpostavil je tudi vlogo družine pri vzgajanju krščanske vere. Celotno pridigo si lahko pogledate v videoprispevku na koncu prispevka. Jože Čakš je v svojem govoru izpostavil dejstvo, da je potrebno skrbeti za vse cerkve, ki so naša sakralna dediščina in spadajo med kulturne spomenike, za katere smo dolžni poskrbeti, saj so živi spomenik preteklega dogajanja na tem območju. Zahvalil se je vsem sodelujočim prostovoljcem, ki so na kakršenkoli način pomagali pri obnovi in vsem, ki so prispevali material za obnovo.

Minister Vinko Gorenak je dejal, da nimamo pravega odnosa do sakralnega bogastva, ki smo ga podedovali. V svojem govoru se je dotaknil tudi trenutnega gospodarskega in političnega stanja v državi in opomnil, da so za Slovenijo trenutno najhujši časi, saj se nam kljub večletnemu prizadevanju za samostojno državo lahko zgodi to, da nam bodo državo vodili tujci.

Levo zgoraj ključar cerkve Mirko Bevc, ki se je zahvalil vsem, ki so pomagali pri obnovi cerkve, desno minister Vinko Gorenak, levo spodaj župnik Janez Nerad, desno šmarski župan Jože Čakš.

Na sliki šmarski dekan Tadej Linasi, celjski škof Stanislav Lipovšek, Janez Nerad, Matej Užmah in Ivan Šumljak.Farani in obiskovalci so z zanimanjem prisluhnili škofu in se razveselili obnove njihove baročne cerkvice. Po končanem blagoslovu je sledilo druženje faranov in gostov. Za vas smo pripravili posnetek pridige celjskega škofa in govora župana Šmarja pri Jelšah ter ministra Vinka Gorenaka, zato vas vabimo, da si jih v spodnjih videoprispevkih tudi pogledate.

 
 
t/f/v: J. C.