Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kulturno-zabavni utrip Rogatca


Območje Kozjanskega in Obsotelja v teh poletnih mesecih ponuja marsikateri dogodek na prostem in tudi notranje prireditve po različnih objektih – razstave, koncerti, predstave ipd. – so množično obiskane. Po različnih krajih omenjenega območja tako potekajo različne kulturno-zabavne prireditve, ki zvabijo iz svojih domov marsikaterega domačina in radovednega turista. Tokrat smo preverili, kaj v teh prihajajočih dnevih v avgustu ponuja Rogatec in kaj smo do sedaj lahko videli v Rogatcu.

Po podatkih registriranih društev je v Rogatcu delujočih preko 30 različnih društev, ki predstavljajo različne dejavnosti v občini (kulturne, zabavne, športne idr.). Glede na majhnost občine oz. samega Rogatca pa je pokritost različnih prireditev zelo pestra. Poglejmo, katerih dogodkov se je udeležila naša ekipa do sedaj.

Mesec marec je Rogatec kulturno zaznamovalo Območno srečanje odraslih folklornih skupin, kjer so se med drugimi predstavili tudi domačini; Otroška folklorna skupina VIZ OŠ Rogatec in Otroška folklorna skupina VIZ OŠ Rogatec Uršula 1 ter Kulturno društvo Anton Stefanciosa Rogatec. Prireditev sta zaznamovala ljudski ples in ljudska pesem. Dvorana Kulturnega doma je bila polna radovednih obrazov, predvsem pa je tudi nas razveselilo dejstvo, da se tovrstnih prireditev udeležujejo tudi mlajši, saj vendarle gre za ohranjanje lokalne tradicije. Drugi večji dogodek je bil namenjen mlajšim, in sicer so v isti dvorani pripravili pravi odrski spektakel za najmlajše, ki so si na srečanju gledaliških iger ogledali igro »Vse se obrne« in otroško opero »Brundibar«

Aprila je v novi športni dvorani potekal koncert Moč glasbe, kjer so se predstavili različni slovenski in hrvaški narodni in zabavni glasbeniki, ki so dvorano postavili na noge. Pogled po napol polni dvorani je vendarle dajal prijeten občutek, saj so na svoj račun tokrat prišli starejši občani, ki to zvrst glasbe pogosteje poslušajo.

Predzadnji vikend v maju so v Rogatec na Mjuzikfest zvabili lepo množico obiskovalcev Bjelo dugme, ET, Fukyouive, klapa Maslina. Dvodnevno dogajanje so organizatorji Kluba študentov šmarske regije in Obsotelja, Športnega društva Rogatec in Floor cafe-ja uspešno izpeljali, saj je bilo opaziti, da se tudi mladi in starejši lahko zabavamo skupaj.

Junija je na dvorcu Strmol potekala Poletna muzejska noč – Desetka!, ki je obiskovalcem nudila brezplačni ogled likovne razstave domačih in tujih tekstilnih ustvarjalcev. Predstavljen je bil tudi projekt Duo Kunsthandwerk s katalogom rokodelcev, v katerem so svoje mesto dobili tudi rokodelci in ustvarjalci Rogatca in okolice. Večer so popestrili tudi domači folkloristi. Sam projekt je pomemben zaradi tega, ker naj bi se povečala prepoznavnost čezmejnega območja in krepila kulturna in regionalna identiteta, kar je zaradi ohranjanja jezika in kulturne dediščine še posebej pomembno za slovensko narodno skupnost na avstrijskem Koroškem. Ob proslavi državnosti je v pristavi dvorca Strmol potekala tudi otvoritev razstave Mesta in trgi ob hrvaško-štajerski meji, temu pa je sledil koncert klasične glasbe Petra Kuharja na violini in Urške Roškar na klavirju.

Zadnjo julijsko nedeljo pa je v Rogatcu v Muzeju na prostem potekala tradicionalna prireditev Likof na taberhi, kjer je bilo ponovno opaziti več starejših obiskovalcev kot mlajših, čeprav so tudi slednji v vseh starostih z zanimanjem opazovali, kako se peče kruh, kako se mlati slama, kuje železo ipd. Obiskovalci so radovedno spraševali, sami poskusili kakšno stvar sami narediti in ponovno se je pokazalo, da je tudi medgeneracijsko sodelovanje plodno, če je zanimanje z obeh strani. Večer je popestrila glasbena skupina Gemaj in Rogatec je s tem projektom ponovno ponudil možnost zabave na malo drugačni način.

Tudi v avgustu so v Rogatcu pripravili marsikateri zanimivi dogodek, zato vas vabimo, da jih poiščete med našimi objavljenimi dogodki (KLIK!!).

Rogatec kljub svoji majhnosti ponuja obiskovalcu, domačinu, tujemu turistu vedno nekaj zanimivega. Posebno pozornost je vsekakor potrebno nameniti organiziranim dejavnostim v Muzeju na prostem, kjer z različnimi delavnicami krepijo tudi medgeneracijsko sodelovanje, ki je v današnjem času še kako pomembno. Tudi za najmlajše je poskrbljeno, saj Knjižnica Rogaška Slatina v svoji dislocirani enoti Rogatec izvaja različne poletne delavnice, ki so tudi številčno kar lepo obiskane. Ob vseh športnih dogodkih, ki se v občini izvajajo, pridejo na svoj račun tudi športni navdušenci. Morda pripravljeni dogodki niso vsem okusom zadovoljeni, ampak marsikateri so trendovski, prispevajo k boljši prepoznavnosti samega kraja oz. občine in predvsem ponujajo možnost zabave, druženja na drugačni način. Po vseh obiskanih prireditvah, ki smo jih medijsko pokrili, smo videli, da vendarle ne drži, da v Rogatcu nič ne dogaja. Vse, kar se mora storiti je to, da ta predsodek pospravite v žep in skupaj z njim obiščete kakšno prireditev v prihodnjih dneh.  

J. C.