Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Sladka Gora: na pohodu od gorce do gorce tudi letos nekaj sto pohodnikov (foto in video)


Minulo soboto, ko so termometri kazali krepko čez trideset stopinj celzija, je na Sladki Gori potekal že 8. tradicionalni pohod “Od gorce do gorce”. Dogodek, v okviru praznovanja občinskega praznika Občine Šmarje pri Jelšah, je tudi letos organiziralo Turstično društvo Skriti biser Sladka Gora, Občina Šmarje pri Jelšah, TIC Šmarje pri Jelšah, PGD Sladka Gora in seveda lastniki ter ponudniki gorc.

Krožna pohodniška pot, ki vodi od Doma krajanov in gasilcev na Sladki Gori, je speljana po razgibanem terenu med vinogradi do številnih gorc in znamenitosti. Za pohodnike so tudi letos domačini pripravili številne domače dobrote, med drugim so gostje lahko okusili odlično žlahtno kapljico odličnih vinogradnikov, ki vino pridelujejo na tem vinorodnem biseru. Pohodniki so se na zbirnem mestu pričeli zbirati že malce po osmi uri zjutraj, vsak je ob prijavi prejel tudi spominsko majico in načrt poti.

Pohodnike so na startu pozdravili predsednik TD Skriti biser Sladka Gora Janko Šket, župan občine Šmarje pri Jelšah Jože Čakš in minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak, ki se pohoda udeležuje že pol ducata let.

Priotne so pozdravili predsednik TD, župan in minister za notranje zadeve
Priotne so pozdravili predsednik TD, župan in minister za notranje zadeve

Prvi pohodniki so krenili že okoli pol devete, ko sonce še ni bilo tako močno. Pot jih je vodila mimo znamenite Marijine cerkve na Sladki Gori, ki je bila odprta za ogled. Nato so krenili proti Šketovi gorci, ki ponuja odprta in ustekleničena vina ter dobrote iz čebeljega panja. V Kropčevi gorci so pohodniki lahko okušali domače likerje in vina. Slednje so poleg domačega peciva in prikaza starega orodaja ponujali na Cahonovi domačiji. Z narezkom domačih mesnin in kruha so se pohodniki okrepčali na Potiskovi domačiji, od koder jih je pot vodila do Andrejeve gorce, kjer so ponujali odojka iz krušne peči, domačo kranjsko klobaso in žlahtno kapljico.

Nato so pohodniki krenili proti cerkvi sv. Mihaela, kjer je bil mogoč ogled cerkve in maša. Pot jih je nato vodila do Slavka Jeriča, slikarja, ki je prikazal nekaj slikarskih tehnik ter ponudil spominke lokalnega značaja. V Majcnovi gorci so se pohodniki okrepčali z bogračem in ponudbo iz žara. Slednje jih je čakalo tudi v Čebularjevi gorci, od koder so krenili naprej proti Stritarjevi gorci, do Smoletove gorce, pot pohodnikom se je pred vrnitvijo na zbirno mesto zaključila v Juršetovi gorci. Vse skoz je bilo poskrbljeno za živo glasbo, ki so jo izvajali sladkogorski muzikanti.

O dogodku smo pred pohodom več povprašali predsednika TD Skriti biser Sladka Gora. Kaj je povedal si lahko ogledate v spodnjem video prispevku. Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij (klik!), ki smo jih posneli na zbirnem mestu pred Domov krajanov in gasilcev Sladka Gora.  

 
v/t/f: eH