Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Prvi 24-urni klavirski maraton v Rogaški Slatini (video)


Terme SPA Rogaška Slatina so sodelovanju z Grupo KunstHaus v soboto, 7. julija 2012, v čast velike prenove 100. obletnice Grand hotela Rogaška pripravile veliki 24-urni klavirski maraton s slovenskimi in tujimi vrhunskimi glasbeniki. Kristalna dvorana, kjer je v letih 1846 in 1847 koncertiral eden največjih pianistov vseh časov Franz Liszt, je tako gostila 41 glasbenih virtuozov z udeleženci iz Belgije, Združenih držav Amerike, Srbije, Hrvaške, Italije in Slovenije.

24-urni klavirski maraton se je tako pričel v soboto, 7. julija (12:00), v Kristalni dvorani Grand hotela Rogaška, zaključil se je pa v nedeljo, 8. julija 2012 (12:00). Med nastopajočimi so sledile krajše pavze, ki pa niso trajale več kot 5 oz. 10 minut.

Ob 12.00 je klavirski maraton svečano odprla svetovno priznana pianistka Ariana Barkeshli iz ZDA, ki je prva perzijska pianistka, ki je svetovno zaslovela. Nastopili so še Matija Drofenik, Lovro Drofenik, Luka Drofenik, Tina Žerdin, Katja Sinkovič Rozinca, Aaron Wajnberg in Charlotte Cromheeke (Belgija), Vladimir Milošević in Dragan Đorđević (SRB), Teofil Milenković (IT), Urška Roškar, Federica Monti in Fabio Bianco (IT), Igor Horvat (HR), Saša Gerželj – Donaldson, Vera Danilova (MKD), Erik Šuler, Aljoša Kovačič, Marko Črnčec, Timosena Milenković (IT), Atanasije Milenković (IT), Marija Karla Mihelčič (IT), Zoran Milenković (SRB), David Pavliha, Miloš Mihailović (SRB), Matija Puž, Marjan Peternel, Kristina Prah, Ermin Tkalec Robert, Ana Julija Mlejnik, Helena Švigelj, Matija Krečič, Davorin Mori, Miha Haas, Davorin Dolinšek, Peter Kuhar, Jan Čugalj, Vid Homšak, Nejc Kamplet in Julija Gaube.

 Na sliki Ariana Barkeshli. (Foto: Danilo Utenkar)

Rogaško Slatino je zaznamoval zgodovinski glasbeni dogodek, ki je bil prvič v takšnem konceptu in s tako kvalitetnimi izvajalci prav tukaj in nasploh v slovenskem prostoru. Izvajalcem je bilo ponujeno, da so izbrali svoj najljubši program. Gosta iz Srbije, pianist Vladimir Milošević in čelist Dragan Đorđević, sta premierno izvedla program, ki ga bosta izvajala na poletno jesenski turneji po Srbiji, Hrvaški in Črni gori. Presenečenje je pripravil tudi odličen violinist in komponist Matija Krečič, ki je krstno predstavil svojo skladbo »Imaginary Landscape of Mushrooms«. Bogat glasbeni program je dopolnil tudi Marko Črnčec, eden najboljših slovenskih jazz pianistov, ki s svojo glasbo navdušuje tudi v tujini, na 24-urnem klavirskem maratonu pa se je predstavil dvakrat. Zadnjih pet minut zaključka 24-urnega klavirskega maratona Rogaška so zaključili trije domači pianisti, ki so zasloveli izven naših meja; Urška Roškar, Katja Sinkovič Rozinca in Ermin Tkalec Robert, ki so za konec odigrali skladbo, ki je napisana za šestročno izvedbo.

Idejni vodja, organizator in snovalec projeka je Nani Poljanec, ljudski ustvarjalec in tvorec Ljudskega muzeja Rogaška Slatina, ki s svojimi predstavami vedno znova navdušuje in praktično nikogar ne pusti ravnodušnega, je v programski list zapisal: »Konec aprila se je porodila ideja, da s skupnimi močmi naredimo neke vrste prireditev, vezano na klavir, ki bo odmevala daleč naokrog. Krivci, da sem začel razvijati in delati na tej ideji so bili pianisti Urška Roškar, ki je zaključevala zagovor magistrske naloge, Katja Sinkovič Rozinca, ki je pripravljala zahteven koncert v sklopu koncepta Pianisimo, Ermin Tkalec Robert, ki je izvedel čudovit koncert v ljubljanski Operi in prijateljica Marjanca Pavliha. Tako čudovite umetnike na enem mestu si lahko želiljo samo največje prestolnice kulture in Rogaška Slatina si tak dogodek vsekakor zasluži. Prav tukaj, na tem mestu, je dvakrat koncertiral Franz Liszt in številni drugi vse do danes, ko začenjamo 24-urni klavirski maraton z mednarodno udeležbo, ki je nekakšen poklon 100-letnici prenove Grand hotela Rogaška.« Na sliki Nani Poljanec, idejni vodja projekta in udeleženci klavirskega maratona.

Mnogi domači pianisti in drugi glasbeni ustvarjalci so lahko s tujimi izmenjali mnenja, glasbena čustva, dobre prakse in bogate izkušnje, ki jih nikomur ne manjka.

Vse udeležence 24-urnega klavirskega maratona v Rogaški Slatini je na vrtu Hotela Aleksander***** čakal VIP Coctail party pod taktirko Boruta Jakiča. 

Maratona smo se udeležili v soboto ponoči, ko so s svojim nastopom pričeli Trio Etos in v nedeljo ob samem zaključku. Čestitamo vsem za odlično pripravljen in izveden program. 

V spodnjem videoposnetku si lahko pogledate nekaj utrinkov iz samega klavirskega maratona.

 

 

t/f/v: J. C.