Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ob prazniku Občine Rogaška Slatina podelili občinska priznanja in predstavili dosežke (video)


Na osrednji slovesnosti ob prazniku Občine Rogaška Slatina, ki je potekala v petek, 20. julija 2012, v dvorani Kulturnega centra Rogaška Slatina, so zaslužnim podelili občinska priznanja. Podeljeni sta bili dve plaketi občine, ki sta ju prejela Turistično društvo Rogaška Slatina in Jože Škrabl, ter tri priznanja občine, s katerimi so bili nagrajeni Darinka Turnšek, lokalni časopis Rogaške novice in Turistična kmetija Perkovič.

Župan predstavil izvedene projekte in dosežke 

Obiskovalce je najprej nagovoril župan Občine Rogaške Slatine, mag. Branko Kidrič, ki je predstavil projekte občine v letošnjem letu. Povedal je, da bo jeseni občina dobila novo kulturno-turistično središče Rogaška Slatina. Drugi večji projekt je posodobitev cestne infrastrukture ob južni meji občine, v okviru katerega so zgradili tudi nekaj novih parkirišč. Poleg tega se obnavljata poslovilna vežica pri Sveti trojici in cerkev Svetega križa. Ker je Rogaška Slatina turistično mesto in mesto po meri invalidov, posebno pozornost v občini namenjajo urejenosti mestnih površin. Tako so obnovili slatinsko promenado, ob njej pa zgradili zunanji fitnes za vse generacije. Kljub težavam gradbincev v širši regiji so v občini uspeli izvesti vse načrtovane projekte. Zaradi težav izbranega izvajalca se je zataknilo le pri načrtovanem krožišču v Tekačevem. Po županovih besedah občina podpira različne kulturne prireditve, koncerte in festivale.

Župan se je dotaknil tudi gospodarske situacije v Sloveniji in dejal, da je kriza vplivala tudi na sofinanciranje lokalnih skupnosti. Ob tem je dejal: “Posebno sem vesel, da naše največje podjetje, še posebej pa nekateri podjetniki ali zasebne družbe kljubujejo vsem pastem današnjega časa, še več, uspešni so tudi na tujih trgih.” Pohvalil je uspešnost slatinske občine pri pridobivanju evropskih sredstev, saj so iz različnih evropskih skladov od leta 2005 do leta 2012 pridobili šest milijonov evrov. Vrednost teh projektov znaša 10,8 milijona evrov, kar znaša več, kot je enoletni proračun Občine Rogaška Slatina.

Podelili tri občinska priznanja in dve plaketi

Po nagovoru je zaslužnim župan podelil priznanja in plaketi. Darinka Turnšek si je občinsko priznanje zaslužila z aktivnim delom v Planinskem društvu Kostrivnica. Bila je pobudnica za njegovo ustanovitev in v njem deluje že od leta 1980. Svoj prosti čas namenja prostovoljnemu delu z mladimi planinci, pomaga tudi pri organizaciji in vodenju pohodov za odrasle člane društva in je že vrsto let planinska vodnica. Turistična kmetija Perkovič je priznanje prejela zaradi večletnega prispevka k širitvi turistične ponudbe na podeželju, visokega obsega samooskrbe, nesebične pomoči pri pripravi javnih dogodkov in prireditev ter povezovalne vloge v lokalni skupnosti. Kmetija obdeluje okrog 15 hektarov zemljišč in se s turistično dejavnostjo ukvarja že več kot 20 let. Tretje priznanje pa je občina podelila lokalnemu časopisu Rogaške novice zaradi 20-letnega korektnega in objektivnega poročanja o dogajanju v občini. Časopis izhaja že dvajset let, izdanih je bilo že več kot 800 številk, poroča pa o dogajanju v krajih upravne enote Šmarje pri Jelšah.

Prvo plaketo občine je prejelo Turistično društvo Rogaška Slatina, ki organizira številne prireditve tako za domačine kot za turiste. Nekatere prireditve (gregorjev ples, srečanje tamburaških skupin, rogaški glasbeni večeri) postajajo tradicionalne. Člani društva vse svoje delo opravijo prostovoljno. Drugo plaketo je občina podelila Jožetu Škrablu, članu Prostovoljnega gasilskega društva Rogaška Slatina. Jože Škrabl je član društva že 60 let in je bil njegov predsednik od leta 1999 do 2008. Veliko je pripomogel k izgradnji novega gasilskega doma in na njegovo pobudo so se pobratila gasilska društva iz Rogaške Slatine, Huma na Sutli in Zaboka.

Po podelitvi priznanj je obiskovalce v imenu županov sosednjih občin nagovoril župan Občine Šmarje pri Jelšah Jože Čakš. Prisotne so pozdravili še častni občan Občine Rogaške Slatine in veleposlanik Slovenije v Srbiji mag. Franci But, načelnik Občine Hum na Sutli Zvonko Jutriša in letošnji prejemnik občinskega priznanja Jože Škrabl. Za glasbeni program so poskrbeli Cerkveno pevsko društvo Sveti križ, vokalno-instrumentalna skupina Crescendo in harmonikar Boštjan Letnar, prireditev pa je povezovala Mojca Krajnc. 

V spodnjem videoposnetku lahko poslušate govor župana Branka Kidriča, v katerem predstavlja dosežke občine v prejšnjem letu.

 

 t/f/v: M. P.