Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vedno več želja po računalniškem opismenjevanju


Ljudska univerza Šentjur je v novembru 2010 postala izvajalka projekta Dvig ravni pismenosti. Vanj so vključeni programi Računalniško pismenost za odrasle, Računalniško in digitalno opismenjevanje, Branje za znanje in za zabavo, Knjige so zame ter Usposabljanje za življenjsko uspešnost – Razgibajmo življenje z učenjem. V dveh šolskih letih je bilo izvedenih šestnajst skupin programa Računalniška pismenost za odrasle, šestnajst skupin programa Računalniško in digitalno opismenjevanje, dve skupini programa Branje za znanje in za zabavo ter ena skupina v programih Knjige so zame in Razgibajmo življenje z učenjem.

Glede na zelo veliko povpraševanje, predvsem na področju računalništva bi lahko bilo še več izvedb programov. To se sklada z ugotovitvami, da je zlasti med starejšo populacijo še vedno precej računalniške nepismenosti, saj med tečajniki prevladujejo prav ti. Po drugi strani pa je razveseljivo izredno zanimanje za tečaje prav pri tej populaciji.

Na tečaju Računalniška pismenost za odrasle udeleženci pridobijo temeljno računalniško opismenjevanje, na tečaju Računalniško in digitalno opismenjevanje  pa se usposobijo za uporabo informacijske tehnologije, predvsem interneta. Danes je računalnik in s tem internet sestavni in prepotrebni del človekove uspešnosti. Udeleženci se seznanijo s praktično uporabo tega. Tako se naučijo iskati potrebne informacije, pošiljati elektronsko pošto, elektronsko poslovati z banko, zemljiško knjigo ipd. Spoznajo, da računalnik ni le igra za kratek čas, ampak koristen pripomoček v življenju.

Cilj programa Knjige so zame je pri udeležencih izboljšati bralno pismenost, izboljšali demokratični dialog znotraj skupine, razviti strpnost in solidarnost, razviti sposobnost analitičnega in kritičnega razmišljanja o prebranem in izboljšati motiviranost za izobraževanje in vseživljenjsko učenje. Program se je izvajal v Domu starejših Šentjur s skupino tamkajšnjih stanovalcev. 

Izbrali so si zbirko novel Cirila Kosmača Tantadruj in druge novele, jih prebirali v prostem času in se na srečanjih z voditeljico pogovarjali o prebranem. Ogledali so si tudi dva filma, posneta po Kosmačevih novelah in sicer Tistega lepega dne in Tantadruj ter primerjali novelo in film. Ker jim je bila vsebina Kosmačevih del blizu, saj obravnavajo čas iz njihovega otroštva, se je vedno razvnel živahen razgovor.

Branje za znanje, branje za zabavo je program, ki ga je Ljudska univerza Šentjur spomladi letos organizirala drugič je program družinske pismenosti, katerega glavni namen je izboljšanje pismenosti družinskih članov. Starši v programu spoznajo pomen družinske pismenosti in se seznanijo s tematiko kot: kako otrokom brati, didaktične igre za spodbujanje bralnih spretnosti, dejavnosti za spodbujanje otrokove porajajoče se pismenosti, razvijanje motivacije za branje itd.

V letošnjem letu je program potekal v vrtcu v Dobju. Osnovni namen je bil otrokom približati branje, starše pa dodatno motivirati k tej aktivnosti. V okviru programa so udeleženci obiskali knjižnico v Šentjurju, se seznanili z muzejsko zbirko Zakladi Rifnika in stalno razstavo o New Swing Quartetu Pesem Južne železnice ter v Kulturnem domu Šentjur obiskali gledališko predstavo.

Izveden je bil tudi program Razgibajmo življenje z učenjem. Cilj programa je obnavljanje in pridobivanje temeljnega znanja in spretnosti za lažje obvladovanje situacij v vsakdanjem življenju, večjo samostojnost in odgovornost v življenju, vključevanje v različne družbene dejavnosti in dvig samozavesti ter tudi dvig kakovosti življenja.

V skladu s cilji programa Razgibajmo življenje z učenjem je bilo izvedenih več srečanj skozi celo šolsko leto. Spoznavanje slovenskega ljudskega izročila je bilo zlasti starejšim prijetno doživetje in tudi obujanje spominov na otroštvo. Ob izdelovanju prazničnih voščilnic so udeleženci pokazali in tudi krepili svoje ročne spretnosti in ustvarjalnost. Izdelano je bilo kar nekaj lepih in izvirnih voščilnic.

Osnovna nega obraza ni samo za mlade ampak tudi za mlade po srcu, pripomore pa tudi k dvigu samozavesti. Udeleženke so se množično odzvale na srečanje z vizažistko.

Potopisna predavanja ob diapozitivih in video posnetkih so udeležence popeljala po svetu in jih seznanila z mnogimi znamenitostmi doma in po svetu. Ogledali so si znamenitosti Londona, Maroka in Indonezije, doživeli lepote slovenskih gora in »poromali« v Rim.

V današnji potrošniški družbi se mora človek spoznati tudi na finance in denar. Tudi to pripomore k življenjski uspešnosti in udeleženci so pri tem srečanju pridobili mnogo koristnih znanj.

Pomen dobrih medsebojnih odnosov, reševanja konfliktov in pogajanj je bil prav tako vključen v program. Vsi udeleženci so se aktivno vključili v pogovor, saj je to danes zelo aktualna tema.

Spomladi oživijo dela na vrtovih in njivah. Za uspešno delo je potrebno tudi potrebno znanje. Velik odziv za pogovor s strokovnjakom je pokazal, da si ljudje zelo želijo čim več tega znanja. Pokazali pa so tudi zanimanje za bolj sodobne metode obdelave zemlje, kot je npr. biodinamika.

 

Ljudska univerza Šentjur tako opravlja prepotrebno poslanstvo na področju dviga ravni računalniške in tudi druge pismenosti  in s tem opravičuje zaupanje na izboru za izvajalca. To potrjuje tudi zadovoljstvo udeležencev, saj so se množično odzvali na slovesno podelitev potrdil o opravljenih programih in pri tem izrazili svoje zadovoljstvo in navdušenje. Vsi so bili enotni v tem, da so dobili mnogo ne samo zanimivih ampak tudi koristnih informacij in znanj, ki jim bodo v vsestransko korist in pomoč. 

 

Operacijo delno financirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za šolstvo. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje 2007-2013; 3. razvojne prioritete: Razvoj človeških virov in vseživljenjskega učenja; prednostne usmeritve 3. 2.: Izboljšanje usposobljenosti posameznika za delo in življenje v družbi temelječi na znanju