Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Večer pod češnjo v Podsredi posvečen Marjanu Marinšku (foto, video)


V petek, 15. junija 2012, ob 20. uri je pod češnjo uprave Kozjanskega parka potekala prireditev Večer pod češnjo, ki jo je vsa leta poprej pripravljalo vodstvo Kozjanskega parka z zunanjim sodelavcem Marjanom Marinškom. Večer pod češnjo, sedmi zapovrstjo, je bil posvečen spominu na lani preminulega začetnika in pobudnika teh večerov Marjanu Marinšku. Zbrali so se njegovi prijatelji, ki so soustvarjali vsa ta leta z njim pod češnjo in na idiličnem trgu v Podsredi ustvarili čaroben večer.

Marjan Marinšek, rojen 31. 1. 1941 v Kozjem, je bil po poklicu univerzitetni diplomirani pravnik. Služboval je kot pravnik, delal na občini Velenje, leta 1975 je bil imenovan za v. d. ravnatelja novega Kulturnega centra Velenje (pozneje preimenovan v Kulturni center Ivana Napotnika), ki ga je moral šele ustanoviti, po ustanovitvi pa se je tam zaposlil in ostal vse do upokojitve leta 2007. Ves ta čas je bil strasten zbiratelj (zbiral je Gasparijeve razglednice, prva šolska berila in staro šolsko opremo) in ustvarjalec. V Kozjem je postavil stalno muzejsko zbirko »Šola moje mame«.Spoznal je tudi Astrid Lindgren, izdal njeno biografijo in začel z izvajanjem Pikinega festivala. Priredil je tudi ogromno razstav o Piki Nogavički, zasnoval je tudi predstavo Kako je nastala Pika Nogavička.
Za odrasle je ustvaril zbirko starih papirnatih jaslic, ki jih nekoč postavljali po domovih, posebno kmečkih. Od otroštva dalje je hranil stare filmske programe, izvirne fotografije filmskih zvezd z avtogrami, pismi, knjige in stare filmske revije ter albume in drugo propagandno gradivo starih kinematografov, filmske programe nekaterih distribucijskih hiš in okoli dvesto filmskih plakatov iz šestdesetih let in pozneje ter nekaj izvirnih predfilmov produkcije Zastava film: Filmske novosti.

Petkov večer so zaznamovale tudi citre, ki jih je Marjan oboževal. Bil je med ustanovitelji Citrarskega društva Slovenije in njegov častni član.  

Pod češnjo so se ga z ganljivimi spomini spomnili župan Občine Kozje Dušan Andrej Kocman, Martina Zapušek, prijatelj Alojz Slavko Toplišek in direktor Kozjanskega parka mag. Hrvoje Teo Oršanič.

Sprehodili smo se skozi zgodovino literarnih večerov pod češnjo in zbrani so nemalokrat rekli, da na klopci pod češnjo manjka samo še Marjan … Vabimo vas k ogledu spodnjega glasbenega prispevka s citrami, ki jih je Marijan Marinšek tako oboževal.

 

Nastopila je etno skupina Nojek, Lenka Černelč je zbranim prebrala Aškerčevo pesem Anka, pozdravila pa jih je tudi Pika Nogavička. V spodnjem videoposnetku si lahko pogledate etno skupino Nojek.

 

 

 Kozjanska himna je zazvenela iz ust župana Občine Kozje, Dušana Andreja Kocmana. Povedal je tudi, da Marjana čedalje bolj pogreša. Kaj vse je še povedal o Marjanu, si poglejte v spodnjem videoprispevku.

 

 

Spregovoril je tudi Alojz Slavko Toplišek, ki je na enem izmed večerov pod češnjo skupaj z Marjanom odigral krajšo igro o znanem razbojniku Guzaju, znamenitemu ljudskemu junaku, z naslovom “Kako je Guzaj prišel do zlate ure“. Poglejte si, kaj je o Marjanu povedal Slavko Toplišek v spodnjem videoprispevku.

 

 

Manjkale tudi niso češnje, ko se je spustila tema, so zagorele bakle in nadaljevalo se je prijetno druženje pod češnjo, Marjanu Marinšku v spomin. Sigurno je bil tudi ta večer s svojim prijatelji pod češnjo, le gledal in poslušal jih je z drugega zornega kota. Kozjanskemu je pustil ogromen pečat, njegove literarne večere je obiskalo ogromno ljudi, njegovi gosti so prihajali iz cele Slovenije. Nadomestiti se ga enostavno ne da, njegovo izjemno delo bo vedno z nami. Vabimo vas, da si ogledate tudi galerijo fotografij (klik!), ki smo jih posneli pod češnjo. 

t/f/v: Jasna Colnerič