Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Priložnostni zdravnik v izvedbi amaterskega gledališča AgledaŠ v Rogaški Slatini (video)


V četrtek, 7. junija 2012, je v Kulturnem centru v Rogaški Slatini potekalo Linhartovo srečanje odraslih gledaliških skupin celjsko-koroške regije. S komedijo Priložnostni zdravnik se je predstavilo Amatersko gledališče Šoštanj (Agledaš). Strokovna spremljevalka je bila Dunja Zupanec.

Igra Priložnostni zdravnik je bila predstavljena v nekoliko bolj razumljivi priredbi francoskega pesnika in gledališkega avtorja Charlesa Vildraca in Moliera.

 

Kajetan Čop je komedijo predstavil po šoštanjsko, dogajalni prostor je v starem Šoštanju. Besedilo so poenostavili v narečje, ki ga govorijo predstavniki gospode, medtem ko nižji sloj govori v čisti slovenščini. S tem so poskušali izpostaviti, da več kot človek ima, bolj je lahko zaveden in pokvarjen ter da kulturo človeka ne določa to, kar ima v žepu, temveč kaj ima v glavi.

Amatersko gledališče Šoštanj je komedijo Priložnostni zdravnik predstavilo v sezoni 2010/2011 v režiji Kajetana Čopa, in sicer po 30-letnem premoru gledališča. Igra pripoveduje o mladem fantu, ki se zaljubi v bogato dekle, že obljubljeno bogatemu, staremu ženinu. Da doseže njeno roko, naredi načrt, kako se bo otresel tekmeca in dobil blagoslov njene preračunljive matere. Njegova služkinja se predstavlja za zdravnika in povsem zavzame oder.

 Amatersko gledališke Šoštanj. 

Igralci in njihov režiser (desno) Kajetan Čop.

V spodnjem videoprispevku si lahko pogledate nekaj insertov iz komedije. 

 
t/f/v: J.C.