Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kozjansko domačijo krasi velik cimpr


  
V Repušu oz. Ravnem pri Dobju so vse bližje viziji, da prerastejo v vasico. Sredi prejšnjega meseca so končali s postavitvijo skednja, ki so ga poprej prepeljali iz Tratne pri Grobelnem, kjer je bilo sicer njegovo drugo domovanje, saj so ga tjakaj pred desetletji umaknili pred nastankom vodne akumulacije Tratna, znane tudi kot Slivniško jezero.

Projekt je gospodarja domačije Bojana Gučka stal dobrih 15 tisočakov, pri čemer je ogromno del postoril sam oz. so mu na pomoč priskočili drugi, skupaj okoli 20 ljudi. Poleg starega lesa so vanj vgradili za devet kubičnih metrov novega lesa za nove strope, strešne late in nekatere druge elemente. Zaradi težje dostopnosti so morali začasno dovozno pot, ki so jo sosedi, sicer lastniki dovozne parcele, v šali poimenovali kar tretja razvojna os.

Razlog za postavitev novega objekta je spoznanje, da v sklopu tamkajšnje dejavnosti potrebujejo dodatne prostore, in to s kozjanskim pedigrejem. Na ta način je bil izgube rešen del stavbne dediščine, ki bi sicer končal na žagi. Vse skupaj bo služilo kot pokriti prireditveni prostor. En del bo urejen v muzej, posebej pa bodo uredili staro klet s prešo in z vsem, kar je včasih sodilo v tak prostor. V njem bo svoje prostore dobil tudi Razvojni zavod Grča, zelo prav pa bo prišel med Tednom starih obrti in običajev. Guček je za kritino uporabil rabljene kikindske strešnike, sam pa si želi, da bi jih nekoč zamenjal s slamo.

V bližini se vedno bolj zeleni zeliščni vrt s Kneippovo potjo, kjer bodo lahko obiskovalci uživali tudi v čebričenju. Gre za projekt, ki je nastal v sodelovanju z Razvojno agencijo Kozjansko, pri katerem črpajo sredstva programa Leader. V sklop omenjenega projekta, ki nosi širše ime Wellness natur Kozjanske domačije, sodijo apiterapevtski čebelnjak, ki je prvi tovrstni v Sloveniji, učna pot Kozjanska domačija in finska savna, ki se nahaja pod slamnato streho. a Kozjanski domačiji znajo kot turistična kmetija poskrbeti za želodce, saj med domačimi recepturami ponujajo tudi npr. belo juho in pastirski krompir.

V polnem teku so tudi priprave na četrti Teden starih obrti in običajev, ki postaja vedno bolj prepoznaven in upoštevan dogodek. Na sporedu bo zadnji teden v avgustu in bo letos še nekoliko bolj raznolik in dodelan kot doslej.

 

bR 

 
*Na sliki pogled na okostje nove pridobitve 
 
 
Dodano naknadno
 
 
Na Kozjanski domačiji so med 4. in 8. junijem gostili restavratorsko delavnico, kjer so restavrirali predmete iz svojega arhiva in ki jih bodo v prihodnje uporabljali na domačiji. Deset udeležencev iz ljubljanske univerze za tretje življenjsko obdobje je pod mentorstvom akademskega kiparja in restavratorja mag. umetnosti Ljubomirja Zidarja  dnevno delalo po šest ur, preostali čas pa so izkoristili za raziskovanje Kozjanskega.
 

*foto: Vid Aaužner