Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Podčetrtku izbrali županovo vino za leto 2012 (foto in video)


Prvi petek v mesecu maju so v Podčetrtku že osmič zapored izbirali županovo vino – protokolarno darilo Občine Podčetrtek. Kakor vsako leto doslej, je tudi letos ocenjevanj potekalo javno, že drugič pa so se ga udeležili tudi slovenski vitezi vina. Dogodek je s svojo prisotnostjo popestrila aktualna vinska kraljica Slovenije Martina Baškovič.

Izbor županovega vina vsako leto organizirata Turizem Podčetrtek na čelu z go. Faniko Šket ter Društvo vinogradnikov Virštanj-Kozjansko s predsednikom Jožetom Mramorjem. Za županovo vino 2012 se je potegovalo šest vinarjev, kandidatov s pestro ponudbo vin: Hiša vin Emino, Družina Bevc, Domačija Štraus Kramer, Domačija Volavšek, vsi omenjeni so se v preteklih letih že potegovali za županovo vino, Domačija Toplišek se je prvič predstavila na izboru, prisoten pa je bil tudi lanski zmagovalec, vinar iz Domačije Ilek.

Ko se ozremo v osemletno tradicijo izborov županovega vina vidimo, da so prvo županovo vino so že leta 2005 pridelali na domačiji Kliček v Olimju. Trikrat doslej so ga do pridelali na Domačiji Štraus-Kramer iz Virštanja (2006, 2007 in 2009), dvakrat Janez Žan Ilek iz Verač (2008 in 2011), enkrat pa Miloš Jug iz Gostince (2010).

Petčlanska komisija je zaradi odličnih vin tudi letos imela težko delo
Petčlanska komisija je zaradi odličnih vin tudi letos imela težko delo

Petčlanska komisija, ki je izbirala Županovo vino 2012, je tudi letos imela težko delo, saj se je vseh šest vinarjev predstavilo z izvrstnim vinom. Člani komisije so bili župan Peter Misja, Darja Bovha, Tadeja Vodovnik Plevnik, Martina Baškovič in Drago Kregar. Atributi, ki jih je ocenjevalna komisija upoštevala, so bistrost, odkrito in bistro barva vina, čisti vonj, največ pozornosti so namenili okusu vina, pitnosti. Iskali so torej sveže, pitno in živahno vino, ki je tipičen predstavnik tega področja, virštanjski temperament vina. Izbirali so belo zvrst, Virštanjčana, ki ga je pridelala Družina Bevc iz Verač.

Skupno nazdravljanje z Županovim vinom 2012
Skupno nazdravljanje z Županovim vinom 2012

Za izjavo smo prosili mladega vinarja Petra Bevca, ki je še čisto pod vtisom veselja namenil nekaj besed obiskovalcem našega portala. Izjavo si lahko ogledate v spodnjem video prispevku.

Prav tako pa vas vabimo k ogledu galerije fotografij (klik!), ki smo jih posneli na dogodku.

Za napitnico na dogodku so poskrbeli člani MoPZ Terme Olima.

 
v/t/f: eH