Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dobrih sedem tisočakov za obnovo vodnjakov


 
Med štirimi vodnjaki, ki jih bodo letos obnovili s pomočjo Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda bosta dva vodnjaka z našega območja. Na območju šentjurske občine bodo obnovili t.i. farovški vodnjak na Žusmu, v šmarski občini pa bo novo podobo nadeli Jagrovemu vodnjaku. Za prvi projekt bodo primaknili 2.750 za drugega pa 5.000 evrov. Izbrana projekta sta uspela v konkurenci 35 projektov obnove vodnih virov.
 
Med štirimi nagrajenimi idejnimi zasnovami vodnih učnih poti osnovnih je v ožji izbor prišla naloga Voda je dobrina, delo učencev OŠ Slivnica pri Celju, ki bodo prejeli 1.050 evrov.
 
 Glavni cilj projekta Heliosovega sklada je, da se z oživljanjem vodnjakov v Sloveniji širi zavest o celovitem pomenu vode v človekovem okolju in s tem vzpodbuja aktivno delovanje za njeno ohranjanje in izboljšanje njene kakovosti v lokalnem okolju. V Sloveniji je na podeželju veliko zapuščenih in propadajočih vodnih virov, ki so del bogate naravne in kulturne dediščine in jih s tem projektom ponovno oživimo in vključimo v lepšo podobo trgov, krajev, vasi ali mest. Zaradi intenzivnega kmetijstva in vpliva industrije, onesnaženja podtalnice in neracionalne rabe vode, vplivov sušnih obdobij in spreminjajočih podnebnih sprememb so takšne prvotne oblike vodnih virov vedno pomembnejše v lokalnih okoljih. Voda je vir življenja in trajnostna skrb zanjo bi morala biti vodilo posameznikom in celotni družbi za ohranjanju njene kakovosti v vseh pojavnih oblikah.

Projekt Oživljanja slovenskih krajevnih vodnjakov je namenjen občinam oz. krajevnim skupnostim in društvom, ki dajo pobudo za obnovo in oživitev lokalnega vodnega vira. Občine kot nosilke projekta morajo urediti potrebno dokumentacijo in soglasja za obnovo, z izvajalcem obnovo izpeljati ter zagotoviti del lastnih finančnih sredstev. Prednost pri izbiri imajo projekti, ki vključujejo idejno zasnovo lokalne vodne učne poti, tako da bo obnovljen vodni objekt del vodnega eko sistema.