Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

6. mednarodni folklorni festival v Kozjem (foto in video)


Minulo soboto je v Kozjem potekal že 6. mednarodno srečanje folklornih skupin, ki ga prirejajo v času, ko občina praznuje občinski praznik. Tudi letos so gostilni številne folklorne skupine iz tujine, s čimer spoznavajo kulturo drugih narodov in obratno. Ob tem je pomembna tudi skrb za turistično promocijo kozjansko-obsoteljskih krajev, saj goste vodijo po ogledih turističnih znamenitosti bližnje okolice.

Letošnjega srečanja so se poleg domače FS Kozje, OFS Vrtec Kozje, OFS OŠ Lesično in OFS OŠ Kozje festivala udeležile tudi FS Novi Marof iz Hrvaške, FS Lučinka iz Češke ter Umetniško društvo Čivija iz Šabca. Voditeljica in povezovalka programa Marinka Moškon je s ponosom izpostavila, da se je v šestih letih, od kar srečanje v Kozjem poteka, v Kozjem predstavilo 15 tujih folklornih skupin, ob tem pa je FS Kozje gostovala v Italiji, v Makedoniji, v Srbiji, na Madžarskem, na Češkem in na Hrvaškem.

Zaradi slabega vremena je letošnja tradicionalna povorka folklornih skupin po trgu Kozjega odpadla.

Po uvodni predstavitvi folklornih skupin je obiskovalce in goste pozdravil župan občine Kozje Dušan A. Kocman, ki je izrazil navdušenje in veselje nad tovrstnimi dogodki in so med drugim tudi del programa, ki spremlja občinski praznik.

Predstavniki vseh folklornih skupin z županom in voditeljico programa
Predstavniki vseh folklornih skupin z županom in voditeljico programa

Prvi so na oder stopili člani OFS Vrtec Zmajček Kozje, za njimi OFS OŠ Kozje, OFS OŠ Lesično ter starejša FS OŠ Kozje. Nato se je obiskovalcem predstavila FS Novi Marof iz okolice Zagreba. V KUD Novi Marof poleg folklorne skupine deluje tudi tamburaška skupina, v plesnem programu pa izvajajo plese iz celotne Hrvaške. V njihovem 30-letnem delovanju se lahko pohvalijo z več kot 500 nastopi v domovini in v tujini. Posebej pa so ponosni na večkratno gostovanje na evropskem festivalu v Avstriji ter na mednarodno gostovanje v Franciji. V Kozjem se je FS Novi Marof v soboto predstavila prvič, medtem ko je FS Kozje pri njih že gostovala.

Domača FS Kozje se je predstavila s Štajerišom, na tem območju enim najbolj razširjenih plesov. Zaplesali še zibenšrit, rašplo, tramblan in koračnico marš polka. Seveda ni potrebno posebej poudarjati, da so poželi velikanski aplavz.

Po odhodu FS Kozje se je na odru predstavila FS Lučinka iz okolice Prage. Pred 15 leti sprva ustanovljena kot otroška folklorna skupina, od leta 2007 pa tudi kot odrasla sekcija, ohranja češko ljudsko tradicijo, večkrat je nastopila na Slovaškem, v Avstriji, na Madžarskem, na Hrvaškem, v Grčiji, nastopili so tudi že v Sloveniji. V Kozjem so predstavili plese na glasbo babky, redovak in vrtak.

Obiskovalci so bili navdušeni nad prikazanim in nad prav vsemi nastopajočimi
Obiskovalci so bili navdušeni nad prikazanim in nad prav vsemi nastopajočimi

Zadnja nastopajoča skupina, UD Čivija iz Šabca, je za številne pomenila vrhunec doživetja 6. mednarodnega srečanja folklornih skupin. Folklorna skupina Čivija iz Šabca je bila ustanovljena pred štirinajstimi leti z namenom, da bi mladina ohranjala tradicijo, ljudske pesmi in plese in s tem predstavljala srbsko kulturno bogastvo po svetu. Mesto Šabac so do danes predstavili tako v njihovi domovini kot širom po Evropi, gostovali so številnih mednarodnih festivalih, npr. v Litvi, v Grčiji, na Madžarskem, v Portugalski, v Avstriji, Španiji in Bolgariji. S plesi so povezovali in še povezujejo prijatelje celega sveta, odlikujejo jih povsod odlično izvedeni nastopi, v katerih so vtkani balkanski temperament po eni strani ter eleganca in umirjenost Evrope po drugi strani.

Srbska folklorna skupina je zaplesala plese iz Šumadije in iz Timoške krajine. Znani so po odlični scenografiji in raznovrstnih kostumih, po vlaških plesih iz JV Srbije, ki so se plesali v obmejnih delih Srbije in Bolgarije, opisujejo pa nadigravanje plesalk in plesalcev.

Po končanih nastopih so na odru zaplesali predstavniki posameznih skupin, župan in ostali visoki gostje ter vsi, ki so se pridružili na odru. Slednje si lahko ogledate v spodnjem video prispevku. Omeniti pa velja tudi zaključni napev župana Dušana Andreja Kocmana, ki je še enkrat več dokazal, da mu tudi petje pred množico, tokrat pred svojimi občani, ni tuje in mu ne predstavlja nikakršnih problemov.

Župan občine Kozje v pevskem elementu
Župan občine Kozje v pevskem elementu

Vabljeni k ogledu galerije fotografij (klik!), ki smo jih posneli na dogodku. Ogledate pa si lahko tudi prispevek nastopa FS Kozje In FS Čivija iz Šabca, ki je potekal tri dni pred srečanjem v Podčetrtku (klik!).

v/t/f: eH
Vir: Marinka Moškon