Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Velikonočna vstajenjska procesija v Rogaški Slatini (foto, video)


Velika noč, ki je vselej na prvo nedeljo po prvi polni luni po spomladanskem enakonočju, velja za največji krščanski praznik in prve jutranje maše v cerkvah zaznamujejo vstajenjske procesije. Čeprav so nam napovedovali slabo vreme in morebitno odpoved procesije, je vreme zdržalo.

Po starem običaju so ljudje na ta dan za k maši oblekli nova oblačila (ali pa vsaj nogavice), za marsikoga pa se je v tem času iztekel tudi 40-dnevni post – mnogi se v času postenja, od pepelnične srede naprej, odpovedujejo marsikateri dobrini, in sicer največkrat alkoholu, nekateri pa na takšen način izražajo solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja v družinah, nesreč v prometu ter zaradi različnih bolezni, ki jih prinašajo slabe razvade. Udeležili smo se jutranje procesije v cerkvi sv. Križa v Rogaški Slatini in zagotovo lahko trdimo, da Slatinčani dobro skrbijo za ohranjanje verske kulture prednikov in slednjo uspešno prenašajo na nove, mlajše rodove.

Jutranja velikonočna procesija pri cerkvi sv. Križa v Rogaški Slatini.

 

Gospod Jože Vehovar je vsem zbranim zaželel blagoslovljene praznike, posebej je še izpostavil bolne in osamljene, ki se blagoslova niso mogli udeležiti. Župljane je med drugim nagovoril s prvim stavkom Jezusa po vstajenju, namenjenim njegovim učencem: “Mir vam bodi.”  

Za vas smo pripravili fotogalerijo (klik!!) jutranje vstajenjske procesije, posneli pa smo tudi velikonočno pridigo g. Vehovarja, ki so jo lahko pogledate v spodnjem video prispevku.

 
f/t/v: J.C.