Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

VIDEO: Kardinal dr. Franc Rode o Cerkvi v Sloveniji


V sredo, 21. marca, smo lahko prisluhnili tretjemu delu predavanj o Cerkvi in naši civilizaciji, ki ju je v celjskem Domu Sv. Jožefa imel kardinal dr. Franc Rode. Medtem, ko je prejšnji teden Dr. Rode govoril o Cerkvi v Evropi in svetu (oglejte si video!), pa je tokrat beseda tekla o Cerkvi v Sloveniji.

Tudi to predavanje je bilo razdeljeno na tri dele. V prvem od teh smo spoznali zgodovino Katoliške Cerkve v Sloveniji, ki se pojavlja že v začetkih obstoja korenin Slovenije, v osmem stoletju. Po krajšem zgodovinskem pregledu je sledil teoretični in bolj aktualni pregled. Na koncu so besedo dobili tudi gostje iz publike, ki so lahko nastopili z raznolikimi vprašanji o Cerkvi v Sloveniji.

Kardinal je poudaril pomembnost Cerkve na razvoj slovenskega jezika in na splošno razvoj kulture v Sloveniji. Le ta je nastajala vse od Karantanije, prve slovanske države, naprej. Naš jezik se je ohranil tudi med stoletji nemškega vpliva na našem ozemlju. Pomembne so tudi cerkve, ki so, kot arhitekturni pojavi visoke umetnosti, slovenskemu človeku dale čut za estetiko, le ta se je v prihodnje kazal skozi našo umetnost, poezijo in slikarstvo.

Prihodnost Cerkve pa po mnenju kardinala, ni svetla, vendar si želi, da bi lahko boga vrnili Evropi in slovenskemu človeku.

V spodnjem video posnetku si oglejte najzanimivejše inserte predavanja, v drugem pa smo posneli celotno predavanje dr. Franca Rodeta.

 

 

Celotno predavanje kardinala dr. Franca Rodeta o Cerkvi v Sloveniji

 

 

Patricija Čamernik

Oglejte si še prva dva sklopa predavanj o Cerkvi in naši civilizaciji:
Kardinal dr. Franc Rode: Krščanstvo ni bilo nikoli naklonjeno revolucijam (video)