Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kozjanski park: projekt “Od vijeglavke do soka” se zaključuje (video)


Minuli konec tedna je v Kleti Emino potekala novinarska konferenca, kjer so predstavniki JZ Kozjanski park predstavili zaključek mednarodnega projekta IPA “Od vijeglavke do soka”, ki se je pričel leta 2009. Projekt, ki je del programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Hrvaška 2007-2013, je poleg novih vsebin, aktivnosti in ciljev, strokovno, upravljavsko in izvedbeno povezal zavarovana območja Kozjanskega parka, Krajinskega parka Kolpa in Nacionalnega parka Risnjak.

Na novinarski konferenci so bili poleg direktorja JZ Kozjanski park mag. Tea Hrvoja Oršaniča in zaposlenih v JZ Kozjanski park prisotni tudi vodja projekta Adrijan Černelč, župana Kozjega in Podčetrtka (Dušan A. Kocman in Peter Misja), direktor JZ Krajinskega parka Kolpa Boris Grabrijan, strokovni vodja JU Nacionalnega parka Risnjak Miljenko Gašparec in številni ostali, ki so na kakršenkoli način povezani s projektom “Od vijeglavke do soka”. Seveda so vsi našteti na konferenci podali svoje mnenje o projektu in izvajanju projekta ter o rezultatih, ki so vidni ob zaključku.

Levo: Adrijan Černelč, vodja projekta; desno: mag. Teo Hrvoje Oršanič, direktor JZ Kozjanski park
Levo: Adrijan Černelč, vodja projekta; desno: mag. Teo Hrvoje Oršanič, direktor JZ Kozjanski park

Rdeča nit projekta je po besedah vodje projekta Adrijana Černelča dolgoročni cilj trajnostnega upravljanja in ohranjanja visokodebelnih travniških sadovnjakov, kar je mogoče realizirati le s čezmejnim sodelovanjem. Območje izvajanja projekta je bilo namreč v preteklosti, ko je bilo pod eno upravno enoto, homogeno, tako klimatsko kot reliefno in v sled tega je še danes razvoj sadjarstva podoben na obeh straneh meje. Slednje se še vedno kaže v veščinah, znanju in vrstah sadnih dreves (predvsem tudi stare sorte jabolk), ki so prisotne tako pri nas kot pri sosedih na Hrvaškem. Vse bolj pa travniški sadovnjaki pridobivajo tudi na svojem naravovarstvenem pomenu, zato jim že nekaj časa namenjajo posebno skrb v upanju na svetlo prihodnost.

Černelč je na konferenci predstavil številne neposredne učinke izvajanja projekta, ki se v prvi vrsti navezujejo na skupno strategijo dolgoročnega sonaravnega upravlja travniških sadovnjakov, na študijo biodiverzitete travniških sadovnjakov v zavarovanih območjih, omenil pa je tudi načrt možnosti in način certificiranja ter načrt promocije in prodaje produktov iz travniških sadovnjakov. Seveda je projekt za seboj potegnil številna izobraževanja, strokovne posvete, ustvarjena je bila podatkovna baza travniških sadovnjakov, info točke, na novo so zasadili drevesa visokodebelnih sadnih dreves, izdane so bile številne publikacije, izvedene delavnice s prikazom rezi in predelave sadja.

Na konferenci smo si premierno ogledali dokumentarni film o travniških sadovnjakih
Na konferenci smo si premierno ogledali dokumentarni film o travniških sadovnjakih

Travniški sadovnjaki pa vse bolj pridobivajo tudi na svojem naravovarstvenem pomenu, zato so partnerji v projektu (Kozjanski park, JZ Krajinski park Kolpa in JU Nacionalni park Risnjak) oblikovali skupno strategijo dolgoročnega sonaravnega upravljanja s travniškimi sadovnjaki, ki bo sestavni del načrtov upravljanja tudi v prihodnosti. 

Po navedbah Kozjanskega parka so rezultati njihovega delovanja že opazni v pokrajini, v številnih ohranjenih sadovnjakih in na novo posajenih sadnih drevesih. Poudarili so pomembne elemente trajnostnega razvoja podeželja, ki z načeli sonaravnega kmetovanja postajajo travniški sadovnjaki. Gospodarski pomen ekstenzivne pridelave sadja ni v nasprotju s cilji varstva narave, temveč je njihov sestavni del.

Na konferenci smo si lahko premierno ogledali dokumentarni film o travniških sadovnjakih, ki so ga pripravili v JZ Kozjanski park.

Za izjavi o projektu “Od vijeglavke do soka” smo prosili direktorja JZ Kozjanski park mag. Tea Hrvoja Oršaniča in vodjo projekta Adrijana Černelča, ogledate si ju lahko v spodnjih video prispevkih.

 
 
v/t/f: Egon Horvat