Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Unikatna knjižna mojstrovina Neskončni Leonardo na ogled v knjižnici Rogaška Slatina (foto)


Vrhunska knjižna mojstrovina Neskončni Leonardo, ki v maloprodaji stane 3.300 evrov, je od 16. januarja na ogled v Slatinski knjižnici.
 
V celoti predstavlja dela in življenje Leonarda da Vinčija. Je ročno vezena v vrhunsko obdelano usnje. Vsebuje 406 barvnih strani 31×40 cm, med njimi je 16 notranjih strani, tiskanih na najfinejšem pergamentu, na kakršnega je risal tudi Leonardo.
 
Obiskovalcem in bralcem knjižnice jo je predstavila Irena Trenc Frelih, ki je knjigo prevedla v slovenščino. 
 
Knjižna mojstrovina vsebuje podatka iz stotine na novo odkritih dokumentov na temelju 7500 rokopisnih strani, ki spreminjajo dosedanje poglede na Leonardovo življenje in delo. Prinaša reprodukcijo vseh najpomembnejših Leonardovih slik iz najznamenitejših galerij in zasebnih zbirk z vsega sveta, ki so drugače zaprta očem obiskovalcev. Prvič so objavljeni izsledki najnovejših tehnoloških raziskav Leonardovega slikarstva, ki šele zares odkrivajo razsežnosti njegove genialnosti. Na enem mestu so prvič  predstavljeni vsi Leonardovi stroji in mehanizmi, ki jih je Leonardo načrtoval in za katere se je pozneje izkazalo, da vsi delujejo. 
 
Knjiga je namenjena poznavalcem in zbirateljem, umetnostnim zgodovinarjem, ljubiteljem umetnosti, arhitektom, znanstvenikom in izumiteljem, skratka vsem, ki se zavedajo neprecenljive vrednosti Leonardovih umetnin in vrelca zamisli, ki navdihujejo še danes.  
 
Avtorja besedila sta svetovno priznana raziskovalca leonardista Alessandro Vezzosi in Agnese Sabato. Besedilo je v slovenščino prevedla Irena Trenc Frelih, ki je za prevod potrebovala pol leta. Trenc Frelihova ne počiva. Lotila se je že novega projekta prevoda še ene vrhunske knjižne mojstrovine, knjige Michelangela. 
Pogovor s prevajalko Ireno Trenc Frelih je vodila slatinčanka  Vida Hustič.
Da Vinčijev poročni portret mlade dame.
Ljubitelji umetnika Leonarda da Vinčija so prisluhnili pripovedi o njegovi knjigi.
Nuša Koražija je poskrbela za glasbene vložke med pogovorom.
 
Knjigo Neskončni Leonardo je Knjižnica Rogaška Slatina s popustom kupila za 2.800 evrov. Na ogled je v času delovnega časa knjižnice. Zaradi prestižne vrednosti ni na izposojo, po njej pa lahko listate le v belih rokavicah.
 
Komplet Neskončni Leonardo vključuje: unikatno knjižno mojstrovino z izjemnim slikovnim gradivom, reprodukciji umetnin Zadnja večerja in Mona Liza, oštevilčeno serigrafijo pretanjene risbe Poročni portret mlade dame, oštevilčen kovanec, kovan s strojem, ki ga je načrtoval Leonardo da Vinči,  rokavice in varovalni ovitek po meri knjige. 
 
Leto nazaj ob istem času je v Knjižnici Rogaška Slatina svoj prvi roman iz zbirke umorov, trilogije, ki nosi Naslov Usodna laž,  predstavil soprog Irene Trenc Frelih, Tone Frelih.    
 
t/f Polona Bercko