Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Olimje v promocijskem spotu EU predstavljeno kot vas na Slovaškem


olimje vysoke gbalyNa Hrvaškem vlada predreferenduska mrzlica o vstopu v Evropsko unijo. Delegacija EU v Zagrebu je posnela spot, s katerim želijo prepričati volivce za vstop v unijo. V spotu se hrvaška družina odpravi v slovaško vas Vysoke Gbaly in uživa ob pogledu na lepo urejeno okolico, prenovljene objekte in razvoj vasice, ki so jo omogočili evropski razvojni skladi. A že ob bežnem pogledu na spot je vidno, da evrobirokrati niso snemali na Slovaškem, ampak dosti bližje. Idilična slovaška vas je namreč Olimje.

Olimje je vzorčen primer, kako se lahko podeželske vasi razvijejo s pomočjo evropskih sredstev, saj je bilo v zadnjih letih tam izvedenih kar nekaj investicij. Zakaj so evrobirokrati čutili potrebo, da Olimje predstavijo kot fiktivno slovaško vas, ne vemo, so pa želeli svoje početje zakriti. Računalniško so obdelali video in samostanu v Olimju pročelje spremenili v rumeno barvo, a že v enem od naslednjih kadrov se isti samostan pojavi v “originalni” (računalniško neobdelani) barvi. Najverjetneje bi promocijski spot dosegel večji učinek, če bi volivcem preprosto povedali, da je ta vas le streljaj od meje in da se lahko o razvoju podeželja s pomočjo EU prepričajo kar sami.

Kako je Evropa ponovno pomešala Slovenijo in Slovaško, si oglejte v spodnjem posnetku.

Za komentar smo prosili župana Podčetrtka Petra Misjo, ki nam je povedal, da jih predstavitev kraja v njihovi občini kot slovaške vasi moti, a da kakšnih ukrepov ne načrtujejo. “Pred kratkim sta EU in hrvaška televizija ravno v Olimju snemali oddajo, v kateri so ta kraj predstavili kot vzorčni primer uspešnega črpanja evropskih sredstev. Iz te oddaje so tudi uporabljeni posnetki v spotu. Zanimivo je, da je veliko ljudi v tem kratkem spotu prepoznalo Olimje, saj sem prejel številne klice tako s Slovenije kot Hrvaške. Da je Olimje danes takšno kot je, smo vložili veliko truda, zato nas ta poteza moti, a kakšnih ukrepov ne načrtujemo,” je povedal Peter Misja. 

* Na fotografiji je prizor iz videa, kjer je jasno vidno, da je fiktivna slovaška vas v resnici Olimje

mK