Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Žive jaslice v Spodnji Kostrivnici (foto)


Minuli ponedeljek, na god svetega Štefana in na dan samostojnosti in enotnosti, je skupina Sled z drugimi člani Kulturno-prosvetnega društva Kostrivnica pripravila žive jaslice. Dogodek je obiskalo nekaj sto ljudi, ki so prisostvovali božični svetopisemski zgodbi, ki sta jo omenjena skupina in društvo prisotnim podala skozi pesem.

Žive jaslice so organizatorji (Krajevna skupnost Kostrivnica, Turistično društvo Kostrivnica in Gasilsko društvo Kostrivnica v sodelovanju z Javnim zavodom Turizem Rogaška Slatina) pripravili pri Kraljevem vrelcu in že kmalu pred pričetkom prireditve je zaradi velikega zanimanja bilo težko najti mesto za jeklene konjičke. Pred uprizoritvijo živih jaslic je obiskovalce s prepevanjem božičnih in drugih pesmi zabavala skupina Sled, pod kozolcem je bilo poskrbljeno tudi za kulinarične dobrote in pijačo.

Pristnost živih jaslic so dopolnjevale domače živali
Pristnost živih jaslic so dopolnjevale domače živali

Jaslice so kipci ali slike, ki jih postavljamo v božičnem času in ponazarjajo Kristusovo rojstvo. Figure so različnih velikosti in so lahko iz lesa, kamna, gline ponekod so izrezane iz papirja. Postavljene so na podlago iz mahu ali trave. V zadnjem času so vse bolj priljubljene žive jaslice, katerih prva znana upodobitev sega v čas Frančiška Asiškega, ko naj bi leta 1223 v kraju Greccia v Italiji obhajal božični večer v votlini nad vasjo. Na Slovenskem so prve jaslice postavili jezuiti leta 1644 v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani.

Idilo živih jaslic je dopolnjevalo modro nebo
Idilo živih jaslic je dopolnjevalo modro nebo

V Sloveniji so žive jaslice najbolj znane v Postojnski jami, posebej zanimive so ledene jaslice na Mojstrani. Našim krajem najbližje žive jaslice tradicionalno pripravljajo v Studenicah, letos so jih že trinajstič. Morda se bo tradicija živih jaslic v Spodnji Kostrivnici nadaljevala in ohranjala v prihodnje.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij (klik!) živih jaslic, letos premierno uprizorjenih v Spodnji Kostrivnici. 

t/f: Egon Horvat