Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V podružnični cerkvi sv. Andreja minulo nedeljo blagoslovili nove orgle (video)


Na Andrejevo nedeljo, zadnjo novembrsko, je v podružnični cerkvi sv. Andreja v Olimju celjski škof dr. Stanislav Lipovšek blagoslovil nove orgle. Uro pred slovesno sveto mašo je nanje zaigral Tone Potočnik, ki je s koncertom občestvu pričaral glasbo, ki kot cerkveno petje v zvezi z besedilom sestavlja nujno in neločljivo sestavino bogoslužja.

Poleg celjskega škofa so pri slovesni sveti maši prisostvovali tudi okoliški duhovniki in domači župnik, izdelovalec in restavrator orgel, harmonijev in ostalih glasbil, tudi novih orgel v podružnični cerkvi sv. Andreja, Anton Škrabl ter župan občine Podčetrtek Peter Misja. Seveda ni potrebno posebej poudarjati, da so se slovesnosti udeležili tudi številni verniki od blizu in daleč.

Škof dr. Stanislav Lipovšek je v pridigi, katere glavna tema so bile nove orgle in cerkvena glasba, večkrat poudaril pomen slednjih pri bogoslužju. Tudi glasbeno izročilo Cerkve namreč predstavlja zaklad neprecenljive vrednosti, saj je cerkveno petje neločljiva sestavina bogoslužja.

Orgle je blagoslovil celjski škof pred številnim občestvom
Orgle je blagoslovil celjski škof pred številnim občestvom

Župan občine Podčetrtek Peter Misja je pred blagoslovom izrazil veselje nad novo pridobitvijo v tem turističnem kraju: “Moram povedati, da smo na Občini zelo ponosni, da imamo praktično vse cerkve urejene, za kar gre zagotovo pohvala vsem našim dušnim pastirjem, ki so v tej smeri ogromno postorili. Posebna zahvala gre gospodu Jožetu, našemu župniku v Podčetrtku, ki je v letošnjem letu obnovil kar nekaj cerkev, ki jih še nismo blagoslovili, a jih menda še bomo. Na tem mestu moram pohvaliti vse naše duhovnike, ki zelo lepo delajo, zahvaljujem pa se tudi za obisk vam, gospod škof, vsem obiskovalcem pa želim lepo nedeljo.”

Po slovesnem blagoslovu in sveti maši so orgle še enkrat zazvenele
Po slovesnem blagoslovu in sveti maši so orgle še enkrat zazvenele

Cerkveno petje so poveličevali Sveto pismo, cerkveni očetje in papeži vse do današnjih dni. Cerkvena glasba je zato toliko svetejša, kolikor tesneje je povezana z bogoslužnim dejanjem, ko izraža molitev ali spodbuja k ubranosti ali pa obrede obdaja z večjo slovesnostjo. Seveda pa cerkveno učiteljstvo opozarja, da je pri načrtovanju potrebno upoštevati splošna določila, ki veljajo za cerkveno glasbo. Slednja mora biti sveta po vsebini in umetniška po obliki. Važno je tudi, da se poleg zborovske glasbe da primerno mesto tudi ljudskemu petju. Zlasti pa je treba ohranjati dve stvari, ki sta del zaklada cerkvene glasbe, to je gregorijanski koral in orgle. Skratka, cerkvena glasba, tako klasična kakor tudi sodobna popularna, morata s svojo prisotnostjo ljudem pomagati pri srečanju z Bogom.  

Po slovesni sveti maši in blagoslovu orgel je sledilo, kakor je tukaj v navadi, druženje ob toplih napitkih in prigrizkih, ki so jih pripravile okoliške gospodinje.

Kljub razmeroma dolgem nedeljskem bogoslužju so se ljudje pred odhodom domov družili in greli s toplimi napitki in prigrizki
Kljub razmeroma dolgem nedeljskem bogoslužju so se ljudje pred odhodom domov družili in greli s toplimi napitki in prigrizki

Vabljeni k ogledu spodnjega video prispevka, kjer lahko prisluhnete izjavi patra Ernesta Benka, ki je za naš portal odgovoril na vprašanja o izdelovalcu orgel, njihovem pomenu in investiciji.

 
v/t/f: Egon Horvat