Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarske otroke obiskal Sveti Miklavž (foto)


December je mesec dobrih mož, ki obdarujejo pridne otroke. Sv. Miklavž
na predvečer svojega goda obišče otroke in tudi odrasle. Tisti otroci, ki so bili med letom pridni in so ubogali svoje starše, učitelje, in druge ljudi,  nagradi z darili, poredni otroci pa dobijo šibo, nato pa jih prepusti svojim spremljevalcem parkeljnom.

Sveti Miklavž je krščanski svetnik, znan predvsem po svoji darežljivost. Kadar govorimo o njem kot zgodovinski osebnosti, ga imenujemo Nikolaj, ime Miklavž pa uporabljamo, ko ga označujemo kot dobrega moža, ki otrokom prinaša darila. Je prvi izmed mož, ki v prazničnem decembru obdarujejo pridne otroke. Po popularnosti prekaša svojega prijatelja Božička, katerega je v Slovenijo pot prinesla iz Amerike in tudi Božičkovega antipoda iz nekdanjega Vzhodnega bloka, Dedka Mraza.

 

Sveti Miklavž je svetnik, ki prihaja iz nebes na zemljo v spremstvu angelov na zemlji pa se mu pridružijo še parkeljni, kateri prihajajo iz pekla. Oblečen je v škofovska liturgična oblačila, na glavi ima škofovsko mitro v roki pa škofovsko palico.

 

Kako je potekalo Miklavževanje v Šmarju pri Jelšah, si lahko ogledate v naši fotogaleriji (klik!).  Miklavževanje so popestrili člani otroškega pevskega zbora in veroučenci.

 

Več fotografij v fotogaleriji na Kozjansko.info (klik!)

t/f: Dejan Hribernik