Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Frančiškova nedelja in Frančiškov sejem okronal prihod svetega Miklavža (foto)


Na Frančiškovo nedeljo, drugo adventno, je v Olimju potekal Frančiškov sejem. Na slednjem so dobrote na stojnicah predstavili številni domači ponudniki. Gostje so lahko po razmeroma ugodnih cenah kupili vse od vina, različnih vrst olj, mesnih izdelkov in ostalih alkoholnih pijač. Na sejmu so sodelovali tudi učenci OŠ Podčetrtek, ki so na stojnicah ponujali ročno izdelane voščilnice.

Frančišek Asiški, čigar nedeljo so v Olimju praznovali 4. decembra, se je rodil se je v Assisiju v Italiji bogatemu očetu, uglednemu trgovcu ter materi iz plemiške rodbine. Že v mladosti je sanjaril o slavnem viteškem življenju, hkrati pa je živel uživaško in razsipniško. Leta 1204 je bil v vojni med mesti Perugio in Assisi ujet in je preživel celo leto v ujetništvu. Leta 1205 je doživel duhovno videnje, ki ga je spreobrnilo. Zavedel se je, da človek ni nič drugega na tej zemlji kakor romar in bežen gost, ki tava med življenjem in smrtjo, nikdar gotov imetja. Odtlej je iskal nov, globji smisel življenja. Začel je živeti za uboštvo, molitev in ljubezen do bližnjih. Prodal je vse svoje imetje in izročil denar duhovniku za obnovo cerkvice. Moč njegove ponižne ljubezni ga je gnala celo k najbolj zavrženim in poniževanim – gobavcem je bil privržen s posebno ljubeznijo. Ti izobčenci so poplačali njegovo neutrjeno srce, ki je večkrat obupavalo, s tako nežnimi izrazi hvaležnosti, da ga je to okrepilo in je v njih našel resnične tolažnike, medtem ko so ga njegovi prijatelji, pa tudi njegov oče in brat, zmerjali z norcem. Oče se ga je v hudem ogorčenju odrekel in ga razdedinil. Mojster ponižnosti je utemeljitelj frančiškanskega reda menihov.

Po sveti maši, ki se je pričela ob 9h, je otroke razveselil prvi od treh dobrih decembrskih mož, sv. Miklavž. Napovedala ga je igra, ki so jo pripravili učenci OŠ Podčetrtek ter otroški pevski zbor. Miklavž je kmalu prišel v sredo med otroke in tistim pridnim razdelil darila, malo manj pridnim seveda tudi, vendar so te parklji opomnili, naj skušajo biti v naslednjem letu bolj pridni. Po končanem obdarovanju je sledilo druženje na samostanskem dvorišču, kjer je potekal Frančiškov sejem. 

Miklavž v spremstvu parklov in angelčkov
Miklavž v spremstvu parklov in angelčkov

Bogata in pestra ponudba sejemskih izdelkov je bila oplemenitena s čajem za obiskovalce in s kuhanim vinom. Manjkalo ni niti igranja na citre in petja Cerkvenega pevskega zbora. Na sejmu so se predstavili ponudniki: Jelenov greben, Čokoladni butik Syncerus, Kozjanski park, Jožetov grič, Stiplošek Franc, Janez Žan Ilek z županovim vinom, OŠ Podčetrtek ter še nekateri drugi.

Otroci so z igro napovedali prihod sv. Miklavža
Otroci so z igro napovedali prihod sv. Miklavža

Vabljeni k ogledu galerije fotografij (klik!), kjer si lahko ogledate nekaj ujetih trenutkov Frančiškove nedelje in sejma ter seveda prihod Miklavža.

t/f: Egon Horvat