Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Volitve 2011: kandidati v šentjurskem okraju


Znana so imena kandidatov, ki bodo kandidirala na predčasnih volitvah v Državnih zbor v 1. volilnem okraju 5. volilne enote, ki zajema občini Dobje in Šentjur. Dokončen seznam sicer še ni znan, saj mora Državna volilna komisija preveriti pravilnost vloženih kandidatur. Mnoge manjše stranke oz. liste do časa redakcije niso objavile imen svojih kandidatov, zato seznam ni popoln, so pa na njem praktično vsi “pomembnejši” kandidati. 

Jožef Artnak (Liberalna demokracija Slovenije – LDS)
Dolgoletni predsednik šentjurskega odbora LDS je bil prvi, ki je jasno napovedal kandidaturo. V organih lokalne oblasti je aktiven že četrt stoletja, pred tem pa je bil aktiven v centrali strankine predhodnice – ZSMS. V prejšnem in predprejšnjem sklicu je bil tudi podžupan, za poslanski položaj pa se poteguje prvič. Lani se je prvič doslej potegoval tudi za župansko mesto. V Alposu, ki ga je doletel stečaj, je bil dolga leta pomočnik generalnega direktorja Bevca. Med vsemi kandidati je najbolj aktiven na socialnem omrežju Facebook in ima gotovo največ tekaške kondicije.

Karl Čadej (Socialni demokrati – SD)
Do 4. decembra največja parlamentarna stranka je v šentjurskem okraju izbirala med ravnateljem OŠ Dobje mag. Vinkom Frecetom, ki je sicer šentjurski občan, in večkratnim dobjanskim občinskim svetnikom ter kandidatom za župana Karlom Čadejem iz Završ pri Dobjem, ki se preživlja z lastno kmetijo. Šentjurčani ga poznajo po edinem mlekomatu in predsedovanju govedorejskemu društvu. Socialni demokrati v šentjurskem okraju praviloma precej zaostajajo za strankinim povprečjem na državnem nivoju.

Matic Iskra (Stranka mladih – zeleni Evrope – SMS ZELENI)
Pri SMS je od leta 2000 kandidiral mag. Marko Diaci, ki ob tokratnih volitvah ne postavlja na kocko lani pridobljene šentjurske županske funkcije. Občinski odbor SMS se lanskih lokalnih volitev kot tak ni udeležil. Iskra je predsednik Turističnega društva Gorica pri Slivnici in je na splošno aktiven v družbenem življenju naselja ob največji vodni akumulaciji na območju. Doslej je kandidiral na volitvah v občinski svet, trenutno pa tretjič doslej služi ljudstvu kot svetnik KS Slivnica pri Celju.

dr. Marko Pavliha (Državljanska lista Gregorja Viranta)
Verjetno najbolj zveneče ime med vsemi kandidati ima s temi kraji povezavo v tem, da v Šentjurju korenini mama rednega profesorja prava in podpredsednika DZ med leti 2004 in 2008, kamor se je iz piranskega volilnega okraja uvrstil z liste LDS. Kratek čas je opravljal tudi funkcijo ministra za promet. Letos je pozornost vzbudil kot član ekipe “resetatorjev”, pred mesecem dni pa je bil ožji del skupine, ki je javnost razburkala z napovedjo kandidature ekipe okrog nekdanjega ministra za javno upravo v Janševi vladi. Dolgo časa je bil del ekipe, ki je slovenski vladi svetovala v povezavi z arbitražnim sporazumom o Piranskem zalivu, sodelovanje pa je prekinil v začetku letošnjega leta. Pred letom dni je izdal knjigo Nismo rojeni le zase: beležke učenca duhovnosti. Med vsemi kandidati je gotovo najaktivnejši bloger, kjer svoje misli zapisuje na blogerskem časopisu Drugi svet.

Natalija Plemenitaš Fuchs (Lista Zorana Jankovića – Pozitivna Slovenija)
Med zadnjimi imeni, ki smo jih dodali med kandidate, je tudi dobjanska občiska svetnica, ki de facto nadzira delovanje tamkajšnjega občinskega sveta, saj ima s kolegico z Neodvisne liste Ivana Plemenitaša in svetniki SD večino. Svetniško kariero je pričela leta 2006 kot kandidatka Stranke mladih Slovenije. Mati dveh otrok je med vsemi kandidati z 31 leti najmlajša, vendar politiko pozna tudi s teoretične plati, saj je diplomirana politologinja.

Mihaela Rožej (Slovenska ljudska stranka – SLS)
Ljudska stranka je v preteklosti v Šentjurju imela precejšnje uspehe. V vsej volilni enoti je stranka v šentjurskem okraju običajno dosegala zanesljivo 2. mesto za zgornjesavinjskim okrajem, ki pa je še bolj zvest kandidatom SLS.
Leta 1996 je Romanu Moškotevcu, sicer lastniku podjetja Ahac, zmanjaklo le malo glasov. Čez štiri leta je na združeni listi SLS + SKD mesto v DZ zasedel Jurij Malovrh, ki je pred tem prišel v DZ na listi SKD. Leta 2008 je na skupni listi SLS in SMS kandidiral sedanji šentjurski župan mag. Marko Diaci, ki bi se ob vstopu SLS v vlado in Presečnikovem ministrovanju drugič uvrstil med 90 izvoljencev. Rožejeva dela kot vodja slivniške vrtčevske enote in je tajnica Planinskega društva Šentjur, ki je letos slavilo 60 let. Večkrat je bila govornica ob prvomajskem srečanju delovnih ljudi na Resevni.

dr. Magdalena Alenka Šverc (Nova Slovenija – krščanska ljudska stranka – N.Si.)
Kandidatura podpredsednice stranke velja za manjše presenečenje, saj je v lokalnem okolju veljalo prepričanje, da se bo za pozornost volivcev potegoval Janko Cerkvenik, predsednik občinskega odbora N.Si in predsednik Gasilske zveze Šentjur. Leta 2004 mu je do izvolitve zmanjkala le peščica glasov. Šverčeva v šentjursko okolje prihaja kot “tujka”. Na prejšnjih volitvah je kandidirala na Koroškem. Gledalci televizije so jo lahko spoznali, ko je predlagni nastopala v oddaji Piramida. Pred dvema desetletjema je bila predsednica Študentske organizacije univerze v Mariboru. Leta 2003 je bila tudi soustanoviteljica pobude za šolo po meri človeka. Leta 1998 je zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Teoretična izhodišča za uvajanje religijske vzgoje in izobraževanja v slovenski šolski sistem.

mag. Štefan Tisel (Slovenska demokratska stranka – SDS)
Edini aktualni poslanec iz šentjurskega volilnega okraja bo skušal znova zasesti sedež na Šubičevi v Ljubljani. Pred tremi leti je prejel kar 40 % glasov in s tem v okviru svoje stranke zasedel 1. mesto v celotni volilni enoti s sedežem v Celju. Dolgo sta za kandidatki veljali tudi direktorica Ljudske univerze Šentjur Jelka Godec in knjižničarka Mira Jazbec, ki je za razliko od strankarskih kolegov ni predlagal občinski odbor, ampak strankin ženski odbor. Šentjurski okraj je za kandidata SDS načeloma zelo ugoden. Morda bi lahko volivci nekdanjemu šentjurskemu županu v slabo šteli, da v parlamentu ni ravno izstopal po aktivnostih (na seznamu najdemo 24 njegovih poslanskih vprašanj in pobud). Ves čas, odkar je na visokih političnih funkcijah je aktiven kot zdravnik urolog, že od leta 1987 pa vodi tudi šentjurski rdeči križ.

Zdenka Vrečko (Zares – socialno liberalni)
Specialna pedagoginja iz Šentjurja in predsednica strankinega občinskega odbora bo drugič zapored sodelovala na državnozborskih volitvah. Pred tremi leti je osvojila 6,5 % glasov, kar bi bilo tokrat sanjsko. Šentjursko volilno telo je v zadnjih letih ni uspelo najbolj spoznati, velik minus pa je predvsem v tem, da stranka ne sodeluje v šentjurskem občiskem svetu.

Franc Branko Zupanc (Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije – TRS)
Lastnik trgovine Akvonij se v javnosti do pred kratkim, ko je pričel obiskovati prireditve, ni veliko pojavljal, o njegovi trgovski uspešnosti pa priča dobro zasedeno parkirišče na Cesti Kozjanskega odreda 13. Na lestvici 50 najvplivnejših Kozjanskega in Obsotelja smo ga za leto 2010 uvrstili na 39. mesto. Ankete Hanžkovo stranko trenutno uvrščajo pod prag preboja v parlament, vendar bi lastnik »malce drugačne trgovine« znal unovčiti svojo prepoznavnost med zvestimi kupci. V primeru uspeha bi lahko o različnih skrivnostih parlamentarnih hodnikov pobaral vikendaškega soseda iz Blatnega Vrha v laški občini Štefana Tisla.

Stane Zupanc (Demokratična stranka upokojencev Slovenije – DeSUS)
Predsednik Društva upokojencev Šentjur, najštevilčnejšega v občini, je z lansko izvolitvijo v občinski svet v šentjurskih okvirih postal še bolj prepoznaven. Upokojeni pravnik se za govornico dobro znajde. Ob njegovi drugi kandidaturi v DZ pri DeSUS ima za razliko od leta 2008, ko je osvojil 7,5 % glasov in 4. mesto v volilni enoti, v žepu strankarsko izkaznico, sam pa napoveduje, da bo njegov seštevek na koncu zadostoval za 2. mesto v okraju, kar bi ob ugodnem razpletu pomenilo, da bi v spodnjem domu parlamenta nadomestil Karla Erjavca, ki kandidira v Žalcu, če bi ta postal minister.


bR