Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogaški Slatini martinovali pod šotorom (foto in video)


Minuli konec tedna je po vsej Sloveniji minil v znamenju praznika vina in praznovanja Martinovega. Na Evropski ploščadi v Rogaški Slatini je JZ za turizem Rogaška Slatina v sodelovanju z Društvom vinogradnikov občine Rogaška Slatina že drugič zapored priredil praznovanje pod še malce večjim šotorom kot je bil lani. Pester program, namenjen druženju ljudem dobre volje, slovesu mošta in pozdravu mlademu vinu, je povezovala Sergeja Javornik.

Uvodoma je prisotne pozdravila direktorica JZ za turizem Rogaška Slatina Barbara Plemenitaš, ki se ji je pridružil predsednik Društva vinogradnikov občine Rogaška Slatina Ivan Mijošek. Po nagovorih, kjer je bilo v ospredju veselje, da so se ljudje v tako lepem številu odzvali na dogodek in odlična letina, ki so je bili letos vinogradniki deležni, je na oder stopil Marjan Čebular, učitelj harmonike, ki je zaigral skupaj z dvema njegovima učencema.

Zgoraj: Brbara Plemenitaš in Sergeja Javornik; spodaj: Ivan Mijošek in župnik Jože Vehovar
Zgoraj: Brbara Plemenitaš in Sergeja Javornik; spodaj: Ivan Mijošek in župnik Jože Vehovar

Slatinski župnik Jože Vehovar je opravil krst mladega vina, kar si lahko ogledate v spodnjem video prispevku. Zdravljico mlademu vinu so odpeli ljudski pevci iz Rogaške Slatine. Folklornice in folklorniki iz društva Minerali so zaplesali splet slatinskih plesov, ki jih je nekoč plesala slatinska gospoda. Postavitev predstavlja plesno zabavo, ki je bila v navadi ob nedeljah pri kakšnem “pušnšanku” ali v gostilni. Na takšni zabavi so skupaj plesali mladi kot stari, to se odraža tudi na folklornih kostumih. Plesi marš, mazurka, špic polka in štajeriš so sicer v takšni obliki poznani po širši vzhodni Štajerski, a melodije, ki jih je igral priznani godec iz Rogaške Slatine, in kostumi, ki ponazarjajo oblačilno kulturo prebivalcev Rogaške Slatine in okolice na začetku 20. stoletja, naredijo te plese za “slatinske plese”.

Za odklop in zabavo so poskrbeli člani ansambla Pegaz, ki delujejo od lanskega novembra. Vodja ansambla je Ljubo Oberski, ki že več kot 18 let preigrava v različnih ansamblih in skoraj natanko pred letom dni je vzniknila ideja o ustanovitvi narodno-zabavnega kvinteta. Nastal je ansambel Pegaz, ki si je ime nadel po krilatem konju, simbolu Rogaške Slatine. 

Obiskovalci so tudi letos napolnili prireditveni šotor
Obiskovalci so tudi letos napolnili prireditveni šotor

Seveda pa je organizator poskrbel tudi za to, da obiskovalci niso bili žejni in lačni. Pod šotorom se je na osmih stojnicah šibilo dobro, ki so jih obiskovalci lahko degustirali in kupili. Gostišče Jurg je pripravilo martinovo pojedino, ki je sestavljena iz race, mlincev in rdečega zelja. Za sladokusce so poskrbele članice društva Gaja, ki so na stojnici ponujale potico in zavihječo, pecivo so obiskovalci lahko kupili tudi za domov. Žlahtno kapljico je bilo moč poskusiti na stojnicah vinogradniško-turistične kmetije Ogrizek, kmečkega turizma Perkovič, prodaje vin Hrepevnik, kleti Kregar, vin Mijošek in društva vinogradnikov Rogaška Slatina

Vabljeni k ogledu spodnjega video prispevka, kjer smo strnili vse nastopajoče, ogledate pa si lahko tudi krst mladega vina. Prav tako pa vas vabimo k ogledu galerije fotografij (klik!).

 
v/t/f: Egon Horvat
Vir: Sergeja Javornik