Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dr. Gregor Virant in dr. Marko Pavliha predstavila svojo vizijo prihodnosti šentjurskega gospodarstva


Zadnji novembrski in predvolilni ponedeljek sta se s predstavniki šentjurskih podjetnikov in podjetnic v šentjurskem kulturnem domu sešla predsednik državljanske liste Gregorja Viranta, dr. Gregor Virant in kandidat liste v šentjurskem okraju, prof dr. Marko Pavliha. Namen sestanka je bil posvet o gospodarstvu v Šentjurju in predstavitev programa Liste Virant.

Uvodoma je dr. Virant zbranim predstavil niz ukrepov za gospodarski zagon Slovenije, ki so jih pripravili strokovnjaki v njegovi ekipi za prihodnost. Med njimi je izpostavil razumnejšo davčno politiko, odpravo administrativnih ovir, s katerimi se soočajo podjetja ter bolj učinkovito, pravno in pravično državo.

Dr. Pavliha je opozoril na dejstvo, da je bila občina Šentjur že pred izbruhom gospodarske krize ekonomsko šibko območje, ki se je bojevalo z visoko brezposelnostjo. Recesija je le poslabšala in razgalila posebne razvojne probleme okolja, ki je z nekaterimi napačnimi odločitvami, izpostavil je primer previsok komunalni prispevek, zamudilo priložnost za razvojni preboj v času konjunkture. Po njegovem mnenju so poglavitni razlogi za težave, s katerimi se spopada Šentjur, ceste, struktura gospodarstva, beg možganov, posebna problematika kmetijstva in šepavost pravne države.

Posebno pozornost je dr. Pavliha namenil prometu in omenil, da so v srednjeročnem načrtu Direkcije RS za državne ceste za Šentjur predvideni štirje veliki projekti, 7 manjših in 16 odsekov z odpravo črnih točk ter Šentjurčanom obljubil novo povezovalno cesto Dramlje-Šentjur v letu 2015, izven-nivojsko cestno-železniško križanje na Grobelnem v letu 2014 ter modernizacijo regionalne ceste Planina-Sevnica, predvidena najkasneje do leta 2013.

Poseben problem v Šentjurju po mnenju dr. Pavlihe predstavlja struktura gospodarstva, ki je bilo preveč usmerjeno v delovno intenzivne panoge. Trditev, da so si podjetja v teh panogah za nedavne stečaje kriva sama, ker se niso pravočasno tehnološko posodobile in razvile ustreznih tržnih in marketinških strategij, je neprimerno poenostavljanje, saj mora biti za takšno prilagajanje v okolju razvita podjetniška aktivnost in kultura, izobražena delovna sila ter visoko usposobljeni in izkušeni menedžerji, ki pa jih v Šentjurju ni dovolj. Razlog za to pa je dejstvo, da za mlade strokovnjake v Šentjurju ni dovolj cenovno dostopnih stanovanj. “Znanje bo ostalo doma, če bodo mladi imeli možnost, da si ustvarijo dostojno življenje doma,” meni dr. Pavliha.

Dogodka se je udeležilo kar nekaj šentjurskih gospodarstvenikov, opazili smo tudi šentjurskega župana in pripadnike nekaterih drugih političnih strank
Dogodka se je udeležilo kar nekaj šentjurskih gospodarstvenikov, opazili smo tudi šentjurskega župana in pripadnike nekaterih drugih političnih strank

Dr. Pavliha je omenil še enega izmed pomembnih programskih ciljev državljanske liste, in sicer ustanovitev specializiranih gospodarskih sodišč. Ta bodo razbremenila delo okrajnih sodišč in bistveno povečala učinkovitost sojenja, saj bodo gospodarske spore reševale tiste sodnice in sodniki, ki se na gospodarstvo najbolje spoznajo.

Tisti, ki so pričakovali, da bo delovni posvet potekal kot eno številnih strankarskih zborovanj, ki jih somišljeniki v teh dneh organizirajo povsod po Sloveniji, so se precej ušteli. Razprava je bila zelo burna, na trenutke celo ostra in oba kandidata sta morala pokazati precejšen del spektra svojega znanja preden sta uspešno zadovoljila vprašanja, ki jih ni zmanjkalo niti po zaključku uradnega dela posveta v preddverju šentjurskega kulturnega doma.

Obljubljam vam, da sem vas kot kandidat nocoj zadnjič nagovoril v tem prostoru,” je svojo predstavitev sklenil dr. Pavliha in dodal: “Prepričan sem namreč, da bom v primeru izvolitve z državo uspel izposlovati takšno rešitev, ki bo omogočila gradnjo novega kulturnega centra v Šentjurju.”

O sami stranki je dr. Virant povedal, da je nastala kot rezultat ocene, da na slovenskem političnem prizorišču za volivce ni prave izbire, saj gre za “zahtevne volivce”, torej tiste, ki so ciljna skupina Liste Virant. Slednja po besedah dr. Viranta ni ne leva ne desna, temveč skuša preseči delitve in doseči sodelovanje med strankami za boljši jutri vseh državljanov.

Več o programu, o konkretnih pogledih, problemih in ukrepih, na spletni strani www.lista-virant.si.

*Promocijska objava