Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Iz poročila varuhinje človekovih pravic


 
Tik pred razpustom državnega zbora je varuhinja človekovih pravic državnozborskim poslancem predstavila poročilo za lansko leto. Lani je varuhinja z ekipo na območju UE Šentjur pri Celju obravnavala 11 primerov, kar je precej manj, kot leta 2009, ko jih je bilo 31. Šentjursko ima z 0,55 primera na 1000 prebivalcev več kot za polovico nižji pripad, kot je državno povprečje, ki znaša 1,28. Na območju UE Šmarje pri Jelšah je bilo obravavanih 19 primerov, kar je eden več kot leto poprej, lanska številka pa znaša zgolj 0,59 primera na tisoč prebivalcev.
V podrobnejšem poročilu je Šentjur omenjen enkrat, in sicer v primeru postopkov v zvezi z asfaltno bazo v Planinski vasi. Varuhinja ugotavlja, da je občina pri sprejemanju Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih zaobšla zainteresirano javnost. S pridobitvijo pozitivnega mnenja s strani zavoda za varstvo narave je občina očitno menila, da je upoštevala odločbo ustavnega sodišča in v celoti sanirala stanje, ki je nastalo po tej odločbi. To pa ne drži, saj se spremembe in dopolnitve prostorskih aktov izvedejo v skladu z Zakonom o prostorskem načrtovanju vedno po enakem postopku, kot je predpisan za njihovo sprejetje.

Pred letom dni, 24. novembra 2010, je varuhinja obiskala Rogaško Slatino in se tam srečala z županom in šestimi pobudniki. V poročilo je večkrat omenjena tudi šmarska policijska postaja, kjer niso imeli vzglavnikov, prav tako pa je luč v prostoru za pridržanje prižgana tudi ponoči, razlog pa naj bi bil v omogočanju videonadzora.
 
 

bR
 
 
*Na sliki policijska postaja v Rogaški Slatini za katero so v poročilu zapisali, da ne uporabljajo prostorov za pridržanje zaradi reklamacije materiala in opravljenih storitev