Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Družabni večer v dvorani kultrnega centra v Rogaški Slatini: Nariši nov dan (foto)


Namen in cilj kampanja NE-ODVISN.SI je otroke, mladostnike in odrasle osveščati  o različnih pasteh zasvojenosti (droge, alkohol, cigarete, čezmerna uporaba interneta…) ter o možnostih pomoči in promociji zdravega načina življenja.
 
S skupino stalnih zunanjih strokovnjakov (Vlasta Nussdorfer, Miha Kramli, Tone Kladnik, Fani Čeh idr.) in z vrsto znanih slovenskih osebnosti, kampanja po celotni Sloveniji pripravlja devetdesetminutni družabni večer “Nariši nov dan”.
 
Večerno diskusijo usmerja vodja kampanje Bojan Kodelja v sodelovanju z različnimi gosti in strokovnjaki različnih področij. Na večerni diskusiji v Rogaški Slatini so prisostvovali Vlasta Nussdorfer, višja državna tožilka in predsednica društva Beli obroč Slovenije, Miha Kramli, vodja Centra za zdravljenje odvisnosti Nova Gorica in Larisa Rojc iz sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje.
 
Video režiser družabnega večera Nariši nov dan Jurij Zrnec je preko video zaslona soustvaril humorne situacije in jih veselo prekrmaril skozi resne tematike. Ravno tako je preko video zaslona prisotne v dvorani pozdravil častni pokrovitelj kampanje predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, ki je poudaril, da je treba čez tegobe življenja hoditi strpno in vztrajno.  
 
Bojan Kodelja je spretno vodil diskusijo s gosti večera, katere namen je bil ozavestiti čim več ljudi o pasteh zasvojenosti ter jih poučiti o preventivi in zdravem načinu življenja. Vlasta Nussdorfer je poudarila, da je družina osnovna celica in popotnica za osebnostni razvoj vsakega posameznika. Otroke je potrebno pripraviti na realno življenje, ki je sestavljeno iz vzponov in padcev.
 
Miha Kramli je razložil, kaj je odvisnost in poudaril, da je nesporazume v družini potrebno reševati sproti, pri vzgoji pa je potrebna miselna enotnost staršev.
 
Da se s problematiko kriminalnih dejanj srečujejo tudi na območju Rogaške Slatine je opozorila Larisa Rojc. Pojavlja se tako v premožnih družinah kot tistih, ki so na robu socialnega dnu. 
 
Na pasti interneta in socialnih omrežij je preko video zaslona opozorila informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Tako kot so nevarnosti na cesti, obstajajo tudi nevarnosti na svetovnem spletu, zato morajo starši otroke poučiti o varni uporabi interneta, je poudarila Musarjeva.
 
V diskusiji so se dotaknili tudi problema zasvojenosti z negativnimi novicami. Naloga nas samih je, da iščemo pozitive novice, le tako bomo vstopili vsak dan v nov lep dan, je na omenjeno problematiko opozorila Nussdorferjeva. Miha Kramli pa je še dodal, da je z negativnimi novicami treba znati razpolagati.
 
Tako je družabni večer minil v prijetnem vzdušju.
Bojan Kodelja, Vlasta Nussdorfer, Miha Kramli, Larisa Rojc
Župan občine Rogaška Slatina mag. Branko Kidrič je opozoril, da zasvojenost lahko doleti vsakega izmed nas.
Starši so imeli po družabnem večeru možnost v živo videti kako izgledajo prepovedane droge. Larisa Rojc jih je poučila, kakšen je njihov negativni vpliv na zdravje. 
t/f Polona Bercko