Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Supervizor o poslovanju šentjurske občine


 
Komisija za preprečevanje korupcije je uvedla spletno aplikacijo supervizor, ki prikazuje podatke o poslovanju države z zasebnimi podjetji in drugimi poslovnimi subjekti. Na voljo so tudi podatki za vse slovenske občine. Pogledali smo podrobnosti poslovanja občin Šentjur in Dobje, ki kažejo nekatere denarne tokove. To seveda ne pomeni, da je bilo s posli karkoli narobe, je pa to zato gotovo dobrodošel pripomoček za naše delo.

Protikorupcijska komisija je zbrala podatke o poslovanju občin od januarja 2003 naprej. Občina Šentjur je od tedaj pa do vključno letošnjega julija zasebnim podjetjem in drugim poslovnim subjektom nakazala 68 milijonov in 198.977 €. Ni presenečenje, da je na vrhu prejemnikov občinskega denarja gradbeno podjetje CM Celje, ki se je v osmih letih oplemenitilo z 19,96 milijona šentjurskih evrov, kar predstavlja 29,27 % vseh njihovih nakazil od države. CMC je v eri županovanja Štefana Tisla veljal za »hišnega« gradbinca, objavljeni podatki pa potrjujejo, da je celjsko podjetje, ki ga vodi Šentjurčan Marjan Vengust, izvedlo večino cestnih in gradbenih projektov. Zanimiv je tudi vpogled v plačilno dinamiko Občine CM Celju. Tisel je mandat nastopil konec leta 2002, februarja 2003 je Občina CMC že nakazala slabih 48 tisoč €, decembra istega leta že dobrih 320 tisočakov, potem pa so šli projekti CMC in nakazila občine v nebo. December 2004: 1,12 mio; december 2006: 1,46 mio; september 2007: 1,54 mio; junij 2008: 1,43 mio; september 2008: 1,42 mio.


CMC kot edini ponudnik

Komisija za preprečevanje korupcije izpostavlja kar nekaj transakcij za posle, kjer je bil CMC navkljub javnemu razpisu edini ponudnik. Gre za nakazila za rekonstrukcijo lokalne ceste Slatina-Lutrje-Ponkvica (skupaj približno 5,5 mio €) in lansko rekonstrukcijo ceste Gorica pri Slivnici-Loka pri Žusmu (967 tisoč €). CMC je bil tudi edini ponudnik za gradbena dela v novi šentjurski industrijski coni. Junija letos mu je bilo tako nakazanih slabih 1,4 mio €.



Največ za gradbene investicije 

Da se je v občini v zadnjih osmih letih na veliko gradilo, potrjujejo tudi druga najvišja izplačila. Hidroinženiring, d. o. o. je tako od občine prejel dobrih 5,6 mio €, večino v letu 2009. Gre za investicijo v čistilno napravo. Poleg CMC so v Šentjurju zelo solidno zaslužili še VOC Celje (2,93 mio €), Gic gradnje (1,58 mio €), Nivo (820.000 €) in presenetljivo Anton Kladnik s. p. iz Košnice (pošta Gorica pri Slivnici), ki ima poleg cestnega tovornega prometa registrirane tudi nizke gradnje. Skupaj mu je občina nakazala 1,69 mio €, kar predstavlja dve tretjini vseh državnih poslov tega samostojnega podjetnika.


Komunala in Izletnik med občinskimi milijonarji 

Med najvišjimi nakazili najdemo tudi JKP Šentjur, ki je prejelo dobrih 7 mio €, torej približno milijon na leto. Gre za stroške, ki jih občina plačuje za izvajanje raznih javnih služb in servisov, kot so vodovodno omrežje, košnja trave, zimska služba … Podobno je z Izletnikom Celje, ki mu je bilo za šolske in druge pogodbene prevoze nakazanih 3,2 mio €.

»Elekro bum« razsvetljuje

Med podjetniki, ki so prejeli največ občinskih nakazil, najdemo Antona Seliča s. p., ki mu je občina v osmih letih skupno nakazala 1,39 mio €. Kot razkriva podroben vpogled v transakcije, gre za sodelovanje pri urejanju elektroinštalacij pri različnih občinskih projektih, vzdrževanje, pa tudi za kompenzacije. 5. septembra 2005 je tako občina Seliču na primer nakazala 16.732 € kot kompenzacijo s Pokrajinskim muzejem iz Celja.

Športni tisočaki

Zanimiv je tudi vpogled v sredstva, ki jih je občina nakazala športnim društvom. Največ je dobil KK Šentjur, ki mu je do nedavnega predsedoval direktor občinske uprave Jože Palčnik, ki se je s funkcije poslovil ravno zaradi priporočil protikorupcijske komisije. Aplikacija supervizor pokaže, da je bilo na račun KK Šentjur od novembra 2003 do junija 2011 nakazanih nekaj več kot 473.000 €. Šlo je za redno sofinanciranje programov, dotacije za delovanje, pokrivanje materialnih stroškov, pa tudi za premostitvena sredstva in za asignacije, tudi s CMC. Občina je julija 2010 klubu dala tudi kratkoročno posojilo v višini 20.000 €.

Nogometno društvo Mladi upi je v petih letih prejelo nekaj manj kot 173 tisoč €, Atletski klub Šentjur približno 133 tisoč €, Ženski košarkarski klub 57 tisočakov, šahisti 56, alpinisti 51 tisoč € … Večinoma je šlo za sofinanciranje rednih programov.

Kultura: arhitekt Mušič in fotograf Jeršič 

Med kulturnimi društvi in organizacijami je bilo največ sredstev nakazanih Zvezi kulturnih društev, ki je v osmih letih prejela nekaj manj kot 200 tisoč €. Na 2. mestu je že Pihalni orkester Šentjur s 133 tisočaki. 

Supervizor tudi pokaže, koliko so nas do sedaj stali projekti arhitekturnega ateljeja Marka Mušiča, ki je med drugim projektiral obnovo Zgornjega trga in napravil študije za šentjurski kulturni dom.

Občina je ateljeju od leta 2003 nakazala dobrih 221 tisoč €. Dobre posle pa ima z občino tudi fotograf Stanislav Jeršič s. p., predvsem po letu 2007. Skupaj mu je občina nakazala 111.657 €, Tisel in ekipa pa so se največ »slikali« februarja 2009 (nakazilo 14.810 €) in v času zadnjih lokalnih volitev (oktober 2010: 7.080 €, november 2010: 11.966 €).


Največ gasilcem iz Lokarij in Slivnice 

Veliko sredstev je bilo namenjenih tudi gasilstvu. Gasilska zveza je 11. največji proračunski porabnik (769.303 €), med društvi pa sta neposredno od občine največ nakazil prejeli gasilski društvi Lokarje (103.114 €) in Slivnica (98.938 €). Sledijo PGD Dramlje (81.050 €), PGD Šentjur (74.935 €), PGD Planina (66.830 €) … 

Od Mirana do McDonald`sa 

Občinarji so jedli in pili po celi občini. Mizernih 14,18 € so januarja 2009 plačali v bifeju Irene Zdolšek, največ gostinskih uslug je očitno izvedel Hotel Žonta (Žonti s. p. je bilo nakazanih dobrih 68 tisoč €, skoraj polovico predstavlja nakazilo za nepremičninski posel), največ »pravih« gostinskih storitev pa je opravilo Gostišče Miran iz Trnovca (56.761 €), sledi Bohorč (48.861 €). Še zanimivost: julija 2009 je Občina Šentjur v McDonald`su poravnala račun v vrednosti 189,50 €. Upamo, da so s hamburgerji počastili pridne učence …

Večja plodnost in salame 

Vpogled v občinske transakcije lahko izvabi tudi nekaj smeha. Tako lahko izvemo, da je Tislova oblast junija 2005 na transakciji račun Društva za večjo rodnost in plodnost Slovencev vplačala 83 €. Ali je kaj pomagalo, ni znano … S 100 € so podprli tudi Društvo salamarjev Sevnica, najmanjšo drobtinico iz 68-milijonske občinske pogače pa je bil v osmih letih deležen fotograf Alojz Rizmal. Januarja 2003 so mu nakazali točno 5,63 €, seveda v takratnih tolarjih.


L.H. / Šentjurske novice, 31. 8. 2011

 

Objavljeni podatki so javno dostopni v novi aplikaciji supervizor (http://supervizor.kpk-rs.si/). Izpostavljamo nekatere transakcije in povezave, kar seveda nikakor ne pomeni, da gre za sporna nakazila, kažejo pa poti javnega denarja. Podrobne analize bomo objavljali tudi v naslednjih številkah ŠN in za pojasnila morebitnih »sumljivih« transakcij vprašali odgovorne. Pod drobnogled bomo vzeli tudi transakcije krajevnih skupnosti, šentjurskih javnih zavodov, društev …