Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Regijsko gasilsko tekmovanje Kozje 2011 (foto in video)


Minuli konec tedna je v Kozjem potekalo regijsko gasilsko tekmovanje, kjer je 1500 gasilcev v dveh dneh lovilo normo za uvrstitev na državno tekmovanje, ki bo vodilo naprej na gasilsko olimpijado. Sobota je bila rezervirana za pionirje in mladince, v nedeljo pa so se pomerili člani in članice ter starejši gasilci in gasilke.

V Športnem parku Kozje se je v dveh dneh med seboj pomerilo kar 98 ekip z okoli 1500 tekmovalci, ki so si želeli predvsem zmago. Da gasilstvo Slovencem pomeni veliko, kaže dejstvo, da je med dvema milijonoma kar 123.000 članov društev, od tega več kot polovica operativnih gasilcev. Seveda pa je delo gasilcev že pred časom preraslo v več kot zgolj gašenje požarov, saj vsakodnevno pomagajo pri prometnih nesrečah na cestah, pri različnih ujmah in elementarnih nesrečah. Slednje je pred podelitvijo poudaril tudi župan občine Kozje Dušan Andrej Kocman: “Zavedati se moramo, da gre pri gasilcih za eno najbolj in najbolje organiziranih organizacij v Sloveniji, najbolj številčno in najbolj usposobljeno. Župani in ovčine se prav dobro zavedamo, da brez gasilcev preprosto ne gre in ne bo šlo niti v prihodnje. Gasilsko področje se je namreč zelo razširilo. Gre tudi za reševanje ob elementarnih nesrečah, ob hudih neurjih, ne znam si predstavljati, kako bi župani reševali zagato, če ne bi bilo gasilcev. Zato se vam danes na tem mestu v imenu vseh županov celjske regije zahvaljujem za vaš doprinos k temu, kajti gre za prostovoljno organizacijo in tega se moramo zavedati, nevarnostim se izpostavljate sami od sebe in tega ne zmore, niti ne želi storiti vsak.”

Na podelitvi so bili zbrani vsi visoki predstavniki gasilstva, tudi župan občine Kozje
Na podelitvi so bili zbrani vsi visoki predstavniki gasilstva, tudi župan občine Kozje

Nekateri tekmovalci so se zato tik pred nastopom svoje ekipe v Kozjem ogrevali podobno, kot se športniki pred športnimi tekmovanji. Za sabo so namreč imeli kar nekaj uspešno prehojenih stopnic, od občinskega tekmovanja in tekmovanja na ravni gasilske zveze, zato so prišli v središče Kozjanskega najboljši in res dobro pripravljeni.

V sobotnem delu so nastopili mlajši gasilci in gasilke v štirih kategorijah in sicer: pionirji, pionirke ter mladinci in mladinke. Vse rezultate si lahko gledate na tej povezavi: rezultati regijskega gasilskega tekmovanja Kozje 2011 (klik!). Tri najbolje uvrščene ekipe iz vsake kategorije so si priborile nastop na državnem tekmovanju prihodnje leto, ki bo predvidoma konec maja v Velenju.

V kategoriji “pionirji” si je prvo mesto izborila ekipa iz Imenega, drugi so bili pionirji iz Nove Cerkve, tretji pa iz Draže vasi.

Med ekipami “pionirk” so se najbolj izkazala dekleta iz Nove Cerkve, druge so bile Zrečanke, tretja pa dekleta iz Štor.

Med “mladinci” je prvo mesto zasedla ekipa iz Nove Cerkve, druga je bila ekipa iz Kristan Vrha, tretja pa ekipa iz Tepanja.

Med “mladinkami” so se najbolje izkazala dekleta iz Nove Cerkve, sledila so jim dekleta iz Pristave pri Mestinju, tretje mesto so zasedla dekleta iz Slivnice.

Gasilci in gasilke iz Nove Cerkve so skupno dosegli najboljše rezultate
Gasilci in gasilke iz Nove Cerkve so skupno dosegli najboljše rezultate

V nedeljo so se pomerili starejši gasilci in gasilke v kar šestih članskih kategorijah: člani A, članice A, člani B, članice B, starejši gasilci in starejše gasilke.

V kategoriji “člani A” se je najbolj izkazala ekipa Nova Cerkev I, drugo mesto so zasedli gasilci Steklarne Rogaška Slatina, tretji pa so bili člani iz Zreč.

V kategoriji “članice A” pa so bile najboljše gasilke Nove Cerkve, Zrečanke so zasedle drugo mesto, tretje pa so bile gasilke Steklarne Rogaška Slatina.

Pri “člani B” so se najbolje izkazali gasilci Rečica I, drugo mesto so osvojili Mestinjčani, tretji pa so bili gasilci iz Nove Cerkve.

V kategoriji “članice B” so prvo mesto osvojile gasilke iz Nove Cerkve, za njimi so bile gasilke iz Škofje vasi, tretje mesto so si priborile gasilke iz Loke pri Žusmu.

V kategoriji “starejši gasilci” so največ spretnosti prikazali gasilci iz Teharja, drugi so bili gasilci iz Ljubečne, tretje mesto pa so osvojili gasilci iz Dobrne.

Med “starejšimi gasilkami” pa so največ točk zbrale gasilke Štor, druge so bile gasilke iz Lopate, tretje mesto pa je pripadlo domačinkam, gasilkam iz Kozjega.

Ostale rezultate si lahko ogledate na povezavi: rezultati regijskega gasilskega tekmovanja Kozje 2011 (klik!).

Okoli 1500 gasilcev in gasilk se je minuli konec tedna zbralo v Športnem parku Kozje
Okoli 1500 gasilcev in gasilk se je minuli konec tedna zbralo v Športnem parku Kozje

Za organizacijo velikega tekmovanja je potrebno pohvaliti organizatorja gasilsko zvezo iz Šmarja pri Jelšah ter gasilce iz Kozjega.

Vabimo vas k ogledu bogate galerije fotografij (klik!), ki smo jih posneli v soboto in v nedeljo, ko je potekala slavnostna podelitev pokalov in priznanj.

Prav tako vabljeni k ogledu spodnjega video prispevka, kjer je izjavo podal Ivan Jezernik, podpoveljnik celjske gasilske regije.

 
v/t/f: Egon Horvat