Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

PP Rogaška Slatina: 26. 10. 2011


Doma razgrajal

19.10.2011 so bili policisti PP Rogaška Slatina obveščeni, da doma, v okolici Rogaške Slatine razgraja moški, ki je vinjen. Policisti so odšli na kraj in pri tem ugotovili, da je vinjeni kršitelj, ko je prišel domov, pričel kričati in žaliti svojo mamo. Policisti so z oškodovanko in kršiteljem opravili razgovor, nato pa so kršitelju izrekli globo zaradi kršitve Zakona o varstvu javnega reda in miru.

Vozil pod vplivom alkohola

21.10.2011 so policisti PP Rogaška Slatina v Rogatcu ustavili in kontrolirali 21-letnega državljana Hrvaške, za katerega je bilo ugotovljeno, da kaže očitne znake alkoholiziranosti. Policisti so mu odredili preizkus alkoholiziranosti, pri čemer je alkotest pokazal 0,91 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola so mu policisti odredili pridržanje do streznitve, nato so ga z obdolžilnim predlogom privedli v takojšnji postopek na sodišče.

Zimska oprema – obvestilo

Zakon o pravilih cestnega prometa v 29. členu določa,  da morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta predpisano zimsko opremo. Predpisano zimsko opremo morajo imeti tudi v zimskih razmerah.

Motorna in priklopna vozila, registrirana v tujini, smejo biti v cestnem prometu v Republiki Sloveniji v zimskih razmerah, če so opremljena z zimsko opremo, ki je predpisana za motorna in priklopna vozila, registrirana v Republiki Sloveniji.

Prav tako na motornih in priklopnih vozilih v cestnem prometu ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da je vozniku omogočena normalna vidljivost.

Zimske razmere so na cesti ali njenem delu takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledena deska) ali poledenelo (poledica).

Zimsko opremo dvoslednih motornih vozil z največjo dovoljeno maso, ki ne presega 3.500 kg, in njihovih priklopnikov sestavljajo:

– zimske pnevmatike na vseh kolesih ali

– poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige ali verigam enakovredni pripomočki za pogonska kolesa. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.

  •  vse 4 pnevmatike morajo biti enake po velikosti, vrsti in zgradbi;
  • na isti osi pa morajo biti pnevmatike tudi istega proizvajalca, profila, hitrostnega razreda in nosilnosti
  • zimske pnevmatike so lahko nižjega hitrostnega razreda (največ za dva razreda) kot ga zahteva konstrukcijsko določena hitrost.

Zimsko opremo dvoslednih motornih vozil z največjo dovoljeno maso, ki presega 3.500 kg, in njihovih priklopnikov sestavljajo:

– zimske pnevmatike najmanj na pogonskih kolesih ali

– poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige ali verigam enakovredni pripomočki za pogonska kolesa. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.

Poleg tega morajo imeti ta vozila v opremi še lopato.

Kanali dezena pnevmatik, ki štejejo v zimsko opremo, morajo biti globoki najmanj 3 mm.

KAZNI

  • Voznik, ki nima ustrezne zimske opreme se po Zakonu o pravilih cestnega prometa  kaznuje z globo 120 EUR,
  • Voznik, ki ne očisti motornega ali priklopnega vozila z globo 200 EUR,
  • če pa je zaradi prekrška onemogočen promet, se po novem zakonu voznik kaznuje s 500 EUR, izreče pa se mu tudi 5 kazenskih točk.

 

 

 

 Boštjan Debelak

   komandir policijske postaje

 policijski inšpektor I