Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Francka Javeršek iz Kristan Vrha postala slovenska Kmetica leta 2011


francka javersekČasopis Kmečki glas je pripravil izbor za Kmetico leta 2011. Izmed 16 kandidatk iz vse Slovenije je bila na izboru za letošnjo Kmetico leta izbrana Francka Javeršek iz Kristan Vrha. Zaključna prireditev je bila v Zagorju ob Savi, Francki Javeršek pa je priznanje podelil minister za kmetijstvo Dejan Židan.

“Zelo sem vesela tega priznanja. Vedno pravim, da vsako priznanje nekaj pomeni in si ga zaslužiš s svojim delom. Naziv Kmetica leta ni samo moje osebno priznanje, ampak ga vidim kot nagrado vsem slovenskim kmeticam,” je občutke o nagradi strnila Francka Javeršek. Prijetna gospa, ki je tudi dolgoletna predsednica Društva kmetic Ajda, je za svoje delo prejela že številna priznanja in nagrade. Med drugim je leta 2008 prejela priznanje Občine Šmarje pri Jelšah.

Država bi morala podpreti slovenskega kmeta
Na domačiji na Kristan Vrhu vsak dan poskrbi, da so kmečka dela opravljena. “Zjutraj se najprej odpravim v hlev, potem pripravim zajtrk, začnem pripravljati kosilo, delam na vrtu, njivi, travniku in vse kar je potrebno, da je kmetija urejena,” svoj vsakdan opiše Francka. Pri delu s stroji ji pomaga sin. “Brez otrok ne bi mogla toliko narediti in se v takšni meri kot sedaj posvečati aktivnostim našega društva,” pravi Kmetica leta 2011. Društvo kmetic Ajda je eno najbolj aktivnih na območju Obsotelja in Kozjanskega. Njihove delovanje je razširjeno na področje občin Bistrica ob Sotli, Kozje, Podčetrtek in Šmarje pri Jelšah. Brez njihovih domačih dobrot ne mine skoraj nobena večja prireditev na območju. “V velikonočnem času ne sme manjkati mlinčeva potica, sicer pa rada pečem različne zavitke, piškote, janeževe upognjence, potice in podobno,” o svojih dobrotah pravi Francka. Kot nam je povedala, nima najljubše jedi, pri peki pa se drži načela, da uporablja doma pridelane sestavine. “Sem proti uvoženi zelenjavi, sadju in drugim stvarem. Če bi država podprla slovenskega kmeta, bi bilo doma pridelane hrane več kot dovolj. Skoraj nemogoče je primerjati domače dobrine s cenenim uvoz iz Kitajske in drugih držav, a tudi trgovci gledajo le na ceno in na police postavljajo manj kvalitetne stvari. Če bi se to spremenilo, bi slovenski kmet lepo preživel,” je kritična Francka Javeršek.

Navdušena nad podporo domačega okolja
Kot pravi Francka, brez podpore lokalnega okolja v Društvu kmetic Ajda ne bi zmogle delovati. “Vesela sem, da živim na Kristan Vrhu in v šmarski občini. Lokalna skupnost na tem območju še ima posluh za kmetice. Takšnih županov, kot jih imamo na Kozjanskem, ni nikjer drugje. Brez njihove podpore, ne bi bile tako uspešne,” še pove Francka, ki se bolj kot same podelitve naziva Kmetica leta rada spominja sprejema v Šmarju pri Jelšah. “V Šmarju sta me s penino pričakala župana Jože Čakš in Peter Misja. Tega sem bila res vesela in takrat pa so mi prišle solze v oči. Naslednji dan so mi prišli čestitat tudi predsednik in predstavniki KS Kristan Vrh. Ko v domačem okolju začutiš takšno podporo, še z večjim veseljem delaš naprej,” je še povedala Francka Javeršek.

francka
Francka z žpanom Jožetom Čakšem ob pustni gradnji upravnega središča v Šmarju pri Jelšah
francka javersek
Ob prireditvi Pozdrav vinu 2010 je Francka s članicami Društva kmetic Ajda postregla z domačo kislo juho
francka javersek
Med prireditvami, kjer vsako leto ponudijo svoje dobrote, je tudi kmetijski sejem v Šmarju
francka javersek
Francka Javeršek je gonilna sila Društva kmetic Ajda, ki svoje dobrote ponudi tudi na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju

t: Marko Kovačevič
f: mK, arhiv Kozjansko.info