Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zaključek glasbenega poletja na gradu Podsreda


V soboto, 27. avgusta, so z zaključnim koncertom udeležencev seminarja za violončelo končali še z zadnjim od štirih glasbenih seminarjev, ki so jih v letošnjem poletju izvedli v Kozjanskem parku na gradu Podsreda. V okviru programa Glasbeno poletje na gradu Podsreda so se letos zvrstili seminarji za harfo, klarinet, flavto in violončelo.

Seminar za harfo je potekal pod mentorstvom doc. Mojce Zlobko Vajgl, seminar za klarinet je vodil umetniški vodja Glasbenega poletja na gradu Podsreda doc. Andrej Zupan, seminar za flavto je vodil prof. Matej Grahek, seminar za violino pa prof. Karmen Pečar.

Glasbene prireditve potekajo v Kozjanskem parku že vse od leta 1995, že polnih 17 let, pod skupnim nazivom »Glasbeno poletje na gradu Podsreda«. Osnovni namen organiziranja takšnih prireditev je, da v poletnih mesecih oživijo prostore najbolj grajskega med gradovi na Slovenskem, saj predstavlja grad Podsreda eno najkvalitetnejših grajskih stavb, ki ji ob uspešni arhitekturni prenovi s programskim oživljanjem dajejo novo kvaliteto in vsebino. S stališča parkovne politike je program glasbenih seminarjev, ki potekajo v okviru Glasbenega poletja na gradu Podsreda, zelo pomemben z vidika oživljanja prenovljene grajske stavbe, pri tem pa ne zanemarjajo niti izobraževalnega vidik.

Seminarji na gradu Podsreda so edini tovrstni izobraževalni program na območju celotnega Kozjanskega, ki ponuja vrhunsko glasbeno izpopolnjevanje, saj potekajo pod mentorstvom mednarodno priznanih glasbenikov. Namenjeni so začetnikom, amaterjem iz pihalnih godb brez starostne omejitve, učencem nižjih in dijakom srednjih glasbenih šol ter študentom.

Umetniški vodja glasbenega poletja na gradu Podsreda je že tri leta zapored doc. Andrej Zupan. Deluje kot profesor klarineta na konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana in kot docent za klarinet na Akademiji za glasbo, prav tako v Ljubljani, kjer poleg klarineta predava še komorno igro, specialno didaktiko pihal, pedagoško prakso in literaturo pihal, trobil in toklal. Je pa tudi član žirij na tekmovanjih mladih klarinetistov.

Delo na seminarjih je potekalo individualno, kar je udeležencem omogočalo, da so se dodobra seznanili s tehniko, ritmom in harmonijo, hkrati pa so igrali v skupinah.

Glasbenih seminarjev so se udeležili učenci iz celotne Slovenije.

t/f:  V. S in T. H. O.