Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kaj prinaša novi podžupan


 

V četrtek, 14. julija, je župan občine Šentjur imenoval Roberta Polnarja za podžupana. Robert Polnar, tudi član Liste Marko Diaci – Gibanje za občino Šentjur, je šentjurski javnosti znan po domiselnih dovtipih in ostrem jeziku, prav tako tudi po svoji načitanosti in poznavanju računovodskih izkazov.

G. Polnar, najprej čestitke k vaši novi funkciji. Vprašanje o vaši izvolitvi je viselo že nekaj časa v zraku. Znano je, da podžupani prevzamejo v vodenje kakšno področje. Vam je takšno področje že zaupano in kakšna pooblastila imate?

Hvala za čestitke. Moje naloge lahko razdelim v štiri sklope. Priprava dolgoročnega razvojnega programa Občine Šentjur od 2014 do 2025, nadzor nad stroškovno vzdržnostjo vseh investicij v občini, izdelava investicijskega elaborata za vzdrževanje lokalnih cest, koordinacija sodelovanja med svetniškimi skupinami v občinskem svetu, s katerimi smo dosegli dogovor o programski participaciji pri vodenju občine. Čisto operativno se trenutno ukvarjam s pripravo predloga za sofinanciranje modernizacij in sanacij javnih poti in nekategoriziranih cest v vseh 13 krajevnih skupnostih, ki bo izdelan v prvi polovici avgusta.

Župan je z vašim imenovanjem ohranil svojo nepolitično vodenje občine. Kakšen je odziv političnih strank, ki so sedaj z vašim imenovanjem razvrednotene s svojo politično usmerjenostjo? Zakaj se župan Diaci ni odločil za veliko koalicijo z SDS?

Mi, Gibanje za občino Šentjur, smo že v Šentjurski deklaraciji zapisali, da smo realisti in da se zavedamo, da bomo morali pri izvrševanju nalog, ki nam jih bodo z volitvami zaupali občanke in občani, sodelovati z drugimi subjekti. To smo storili in v tem, resnici na ljubo, ne vidim česa zelo nenavadnega.

Dogovorili smo se s predstavniki LDS, DeSUS, SLS, SD in N.Si. Dogovor velja, zdaj pa nadaljujemo z delom. Razumljivo, pogovarjali smo se tudi s predstavniki SDS. Opisovanje razlogov, zaradi katerih nismo uspeli doseči dogovora, bi znatno preseglo prostor, namenjen temu članku. Mislim pa, da je kleč psihološko pogojena in se izraža v močni in dolgotrajni jezi vodilnih ljudi občinskega odbora SDS zaradi poraza na županskih volitvah. Jeza pa še nikoli ni bila dobra podlaga za prave odločitve.

Kaj je občina Šentjur z vami, kot podžupanom, pridobila ter kolikšen bo vaš honorar za to funkcijo?

O tem bodo sodili naši partnerji v občinskem svetu, opozicija in v končni posledici tisti, ki v parlamentarni demokraciji vedno odločajo, volivke in volivci. Skušnjavi, da bi kot javni funkcionar ocenjeval samega sebe, se zlahka uprem. Ravno tako mi je kristalno jasno, da je vsaka oblast zamenljiva. Nadomestilo za nepoklicno opravljanje funkcije bo znašalo 15.000 € bruto v letnem obsegu.

Hvala za vaše odgovore. Obširnejši pogovor z novim podžupanom bomo objavili v eni izmed naslednjih številk.


jg / Šentjurske novice, 27. 7. 2011