Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Gasilci PGD Kostrivnica slavili 80 let (foto)


Gasilci prostovoljnega gasilskega  društva (PGD) Kostrivnica so v soboto obeležili visoki jubilej. Pred osemdesetimi leti se je prvič sestal pripravljalni odbor za ustanovitev društva pri Albertu Ogrizku. Društvo je takrat štelo 16 rednih in 16 podpornih članov, danes je število članov naraslo na 162. Osemdeset let delovanja so obeležili s slavnostno sejo, gasilsko parado in osrednjo prireditvijo ki se je zaključila s ta pravo gasilsko veselico z Vagabundi.

Kostrivniške gasilce združuje dobrosrčnost, povezanost in dobrovoljnost in ravno to je ključ za dosego tako visokega jubileja. Prvi sestanek pripravljalnega odbora za ustanovitev društva je bil lata 1933 pri Albertu Ogrizku. Takrat je društvo štelo 16 rednih in 16 podpornih članov na čelu s poveljnikom Jakobom Ogrizkom in načelnikom Albertom Ogrizkom. Na začetku niso imeli ne znanja ne opreme, zato jih je tovariš Košir iz županije poučil kako gasiti brez opreme. Kaj kmalu so priredili trgatev in z raznimi prispevki (največ jih je bilo od odigrane igre “Guzej” in bogatega srečelova) kupili prve gasilske obleke. Marca 1943 so hlev katerega so pridobili v najem preuredili v dvorano, aprila 1935 pa prejeli v uporabo prvo motorno brizgalno in voz. Z izgradnjo gasilskega doma so začeli leta 1940. S pomočjo darov vaščanov in prizadevnega člana Herberta Kupnika ki je kot lastnik podjetja “Kostrivniška Slatina”  podaril takratnih 500 din in ogromno hrastovo deblo, ki se je prodalo v namen doma. Med 50 in 55 letom je društvo kupilo prvo staro osebno vozilo za prevoz  gasilcev na požar, sledi nakup kombija  IMV lete 1969. Leta 1974 je gasilski dom precej prizadel potres in padla je odločitev, za izgradnjo novega, otvoritev le tega je bila leta 1980. Med gradnjo doma so v društvu nabavili novo vozilo TAM BUS, ki je omogočil prevoz gasilcev in orodja za hitro reševanje požara. Ob 60-ti obletnici je društvo prejelo v uporabo novo močnejšo cisterno, ob 70 obletnici pa gasilski kombi z opremo. Prejšnji teden so nabavili podvozje vozila MAN 13.290, ki ga nameravajo v prihodnjem letu nadgraditi in opremiti. V načrtu je tudi prenova gasilske dvorane.

V slavnostnem nagovoru je predsednik društva Peter Volovšek poudaril, da vsak izmed gasilcev pripomore svoj del k skupnim uspehom društva, zato je praznovanje častitljive obletnice namenjeno vsem članom in tistim, ki jih podpirajo pri njihovem delu.  

Čestitke ob visokem jubileju so društvu na slavnostni seji in osrednji prireditvi izrekli še Martin Kidrič podžupan občine Rogaška Slatina, Silvester Šrimpf vodja izpostave Celje Uprave RS za zaščito in reševanje, Pavla Kidrič predsednica Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah, Alojz Tirgušek član UO Gasilske zveze Slovenije in Andreja But predsednica sveta Krajevne skupnosti Kostrivnica. Podeljene so bile tudi spominske plakete ob 80. letnici delovanja društva različnim ustanovam, sosednjim gasilskim društvom, podjetjem, društvom domačega kraja in Tereziji Junež najstarejšo članici, ki bo oktobra dopolnila 89 let. 

Manca Druškovič, Alenka Vodušek, Peter Volovšek, Martin Kidrič

Tudi sosednja prostovoljna gasilska društva so izrazila čestitke in društvu izkazala pozornost z darili ob jubileju. Najbolj se je društvo razveselilo agregata, darila PGD Rogaška Slatina. Na slavnostni seji je društvo prejelo priznanje gasilske zveze III. stopnje, ki ga je v imenu  Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah podelila Pavla Kidrič

 

Silvester Šrimpf, Pavla Kidrič, Alojz Tirgušek, Terezija Junež

Po svečani seji je sledila gasilska parada, ki je krenila izpred parkirišča na pokopališču mino svečane tribune v centru Kostrivnice, kjer je igral Pihalni orkester Steklarne Rogaška Slatina, do prostora pred osnovno šolo kjer je potekala osrednja prireditev. V paradi so se tudi predstavila gasilska vozila prisotnih društev. Posebne pozornosti je bilo deležno tehnično gasilsko vozilo PGD Steklarna Rogaška, ki ga je vozila Katja Čebular.

Kulturni program na svečani seji in osrednji prireditvi so popestrili Vaški pevci iz Kostrivnice in Manca Druškovič mlada obetavna pevka. Slavnostno sejo in osrednjo prireditev je povezovala Alenka Vodušek. Svečan trenutek pa je nastopil, ko je društvo prejelo Gasilsko odlikovanje I. stopnje, ki ga je v imenu Gasilske zveze Slovenije podelil Alojz Tirgušek.

Po končanem uradnem delu praznovanja  častitljivega jubileja je bil za vse prisotne na voljo brezplačen golaž, nato pa zabava z Vagabundi vse do jutranjih ur. Po zanesljivih podatkih predsednika se je praznovanje zaključilo po starih šegah, obmetavanje s slamo, ko se je mlatila pšenica, skratka tako kot se za pravi vaški praznik spodobi. 

Več fotografij celotnega praznovanja si oglejte v fotogaleriji.

t/f Polona Bercko